• ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Ας κρατάμε (τουλάχιστον) τα προσχήματα


eurekastreet.com.au


Είχα πει στον εαυτό μου ότι δεν θα σχολίαζα τα γεγονότα της Αγίας Παρασκευής και της Κυψέλης. Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει και μαρτυρία κατοίκου που δεν είχε καμία σχέση με τους συγκεντρωμένους και ξυλοκοπήθηκε αφού βγήκε από το σπίτι του. Αποφάσισα να μην σχολιάσω ούτε τα γεγονότα στο πλαίσιο των εγκαινίων της πλατείας Ομονοίας. Ο δήμαρχος Αθηνών κ. Μπακογιάννης άλλωστε σχολίασε «Κάναμε λάθος. Κάναμε ένα πολύ μεγάλο λάθος γιατί δεν προβλέψαμε ότι όταν ανοίγει η νέα Ομόνοια, όταν περνάνε χιλιάδες Αθηναίοι κάθε μέρα είναι λογικό να μαζευτεί αυθόρμητα πολύς κόσμος». Δεν προέβλεψαν δηλαδή ό,τι στα εγκαίνια της νέας αναδιαμορφωμένης πλατείας μετά από τόσα χρόνια, παρουσία και του ίδιου του Δημάρχου, θα μαζευτεί κόσμος που ήταν τόσο καιρό σε καραντίνα (!). Εντάξει, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Ο δήμαρχος ζήτησε συγγνώμη, αυτή τη φορά δεν ενεπλάκησαν τα ΜΑΤ. Όλα καλά.


Μετά και από τα χθεσινά γεγονότα στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης όμως πραγματικά οφείλουμε να σχολιάσουμε αυτό το μοτίβο που παρακολουθούμε και να αναρωτηθούμε για κάποια πράγματα.


Η παρέμβαση της αστυνομίας επιλεκτικά με ποιο κριτήριο γίνεται;


Σε καμία περίπτωση δεν έκανε καλά ο κόσμος αν συνωστίστηκε ανεύθυνα (κάτι που δεν μπορώ να εξάγω από τα ρεπορτάζ) στην Κυψέλη και την Άνω Πόλη. (Για την Αγία Παρασκευή γνωρίζω και από μαρτυρίες γνωστών μου ότι ο κόσμος δεν τηρούσε τις απαιτούμενες αποστάσεις για να μην μιλήσω για μάσκες). Η αστυνομία καλά έκανε και παρενέβει με συστάσεις. Τώρα για το αν είναι καλή πρακτική να εμπλέκονται τα ΜΑΤ ας το κρίνει ο αναγνώστης ανάλογα με την διακριτική του ευχέρεια. Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, τα ΜΑΤ ενεπλάκησαν αφού δεν ανταποκρίθηκαν οι πολίτες στις πρώτες προφορικές συστάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ.Μπακογιάννη η αστυνομία έκανε συστάσεις από τα μεγάφωνα και στην περίπτωση της Ομόνοιας. Ο κόσμος δεν διαλύθηκε όμως όπως βλέπουμε από τα βίντεο. Γιατί δεν ήρθαν οι "μονάδες αποκατάστασης της τάξης" τότε όπως έγινε στις άλλες περιπτώσεις;


Σε ποιες περιπτώσεις δηλαδή γίνεται χρήση κρατικής βίας και σε ποιες όχι; Πότε παρεμβαίνουν τα ΜΑΤ και πότε τα κανάλια εγείρουν την προσοχή και στηλιτεύουν τους ανεύθυνους που για μια μπύρα θα τινάξουν στον αέρα τις σκληρές προσπάθειες της κοινωνίας να περιορίσει την διασπορά του νέου ιού;


Δυστυχώς, το μοτίβο των γεγονότων δημιουργεί στον παρατηρητή ερωτηματικά σχετικά με το ποια είναι τα κριτήρια, ώστε να επέμβει η αστυνομία. Δρα βάσει κεντρικών εντολών; Διασπορά γίνεται στην Αγία Παρασκευή και όχι στην Ομόνοια; Γιατί ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε με τόσο διαφορετικό ύφος στην Αγία Παρασκευή και την Ομόνοια;


Το σημαντικό όμως είναι να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα από όλα αυτά και να επεκτείνουμε και περαιτέρω τον συλλογισμό μας.


Είναι ανεπίτρεπτο να δικαιολογείται υπέρμετρη κρατική καταστολή με πρόσχημα τα πρωτοφανή γεγονότα που βιώνουμε. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν να τηρούν πλήρη επαγρύπνηση απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία αλλά και να την ελέγχουν, ειδικά τώρα, ακόμη πιο στενά. Είναι πολύ εύκολο ακριβώς όπως η μνημονιακή βαρβαρότητα έγινε πλέον κανονικότητα και μη αμφισβητήσιμη πραγματικότητα από το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού φάσματος έτσι και τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται να διατηρηθούν και στο μέλλον.


Εδώ δεν μιλάμε μόνο για τα θέματα της αστυνομίας αλλά κάνουμε γενίκευση στη σκληρή εργασιακή, φορολογική και εν γένει οικονομική πραγματικότητα που θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ο κόσμος και δη οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες επαύριον της πανδημίας.


Τα μεγέθη της ύφεσης που προβλέπονται από μεγάλους οργανισμούς ακόμα και για ισχυρές οικονομίες είναι τρομακτικά και πρωτοφανή. Ενδεικτικά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ κάνει λόγο για ύφεση 10% και ανεργία 22.2%. Εξίσου δυσμενείς προβλέψεις κάνει και η Παγκόσμια Τράπεζα.Οι προβλέψεις είναι πολύ άσχημες και για τους εργαζομένους αν κρίνουμε από τα προβλεπόμενα νούμερα της ανεργίας για την ΕΕ. Εν μέσω όλων αυτών, είναι εξοργιστικό ότι η Γερμανία θα λάβει το 52% της κρατικής βοήθειας από την ΕΕ δεδομένου ότι αυτό το ποσοστό είναι και διπλάσιο από την συνεισφορά της Γερμανίας στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης (!). Επίσης, όπως διαβάζουμε "Από την έναρξη της κρίσης η γερμανική κυβέρνηση έχει μεταξύ άλλων χρηματοδοτήσει με 3 δισ. ευρώ την Adidas, με 1,8 δισ. ευρώ τον ταξιδιωτικό κολοσσό TUΙ, με 0,5 δισ. ευρώ την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Condor, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση πακέτου διάσωσης 9 δισ. ευρώ στη Lufthansa. Τέτοια πακέτα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό καθώς προσφέρουν στις εταιρείες αυτές όπως και σε πολλές άλλες της Γερμανίας πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, όταν η δραστηριότητα στον κλάδο τους ξανατεθεί σε κίνηση."


Όταν ο κόσμος αρχίζει να νιώθει πραγματικά το σοκ στην οικονομική του καθημερινότητα κάποιοι τότε θα του κουνάνε το δάχτυλο και θα του εξηγούν πως λόγω των πρωτοφανών γεγονότων το να υποφέρουμε είναι αναπόφευκτο. Όμως, τα "παυσίπονα" δεν μοιράζονται από κοινού στην Ευρώπη των λαών. Η βοήθεια δεν φτάνει παντού. Οι αποφάσεις των οργάνων της εν τέλει ποιον ευνοούν;


Δεδομένων αυτών, θα επαναλάβω πως τώρα πιο πολύ από ποτέ οι πολίτες, ο απλός κόσμος, οφείλουν να επιδείξουν κοινωνική ενσυναίσθηση και πολιτική επαγρύπνηση. Διότι εάν δεν αντισταθούν και αμφισβητήσουν την νέα κανονικότητα που θα τους παρουσιαστεί ως αναπόφευκτη, θα υποφέρουν πολύ περισσότερο και για πολύ περισσότερο απ'όσο διήρκησε αυτό το πρώτο κύμα της πανδημίας. Εάν ωστόσο υποχωρήσουν και δεν προτάξουν τα συμφέροντά τους όπως προκύπτουν, όχι από απληστία ή κάποια κομμουνιστική φαντασίωση, αλλά από στοιχειώδες αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, εργασιακής αξιοπρέπειας και προστασίας του λεγόμενου κράτους πρόνοιας, τότε θα είναι συνυπεύθυνοι για τις μελανές μέρες που θα ακολουθήσουν.


ΥΓ: Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του άρθρου καλώ τον αναγνώστη να προβληματιστεί και ως προς τις πολλαπλές ερμηνείες του τίτλου που επιλέχθηκε.
2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png