• GUEST WRITER

Ανθρωποιά[;] στην εποχή του κορωνοιού


Της Νάγιας Ρουπίνα

drive.gr


Νέα καθημερινότητα: Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, κέντρων διασκέδασης, καφέ, σχολείων και σχολών, επιχειρήσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας και γενικότερα κατάσταση καραντίνας. Η οδηγία των επιστημόνων και της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Μένουμε σπίτι.


Για να προλάβω τους καχύποπτους, που διαμαρτύρονται για την αυστηρότητα των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοιού και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες, το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος παραθέτει ότι "το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών", και το άρθρο 5 παρ. 5 ορίζει ότι καθένας "έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας". Επιπλέον , στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα αναφέρεται η ποινή σε περίπτωση παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Επομένως, η λήψη περιοριστικών μέτρων που περιλαμβάνει την αναστολή ατομικών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα του "συνέρχεσθαι", όχι μόνο ενδείκνυται αλλά σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη δημόσια υγεία, επιβάλλεται. Ορθώς, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση, εισακούοντας τις επισημάνσεις των ειδικών και παρακολουθώντας την τραγική κατάσταση στην όμορο Ιταλία, κινήθηκε δραστικά και αμεσότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια όταν ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 99, ενώ το ίδιο μέτρο έλαβε χώρα στην Ιταλία στα 3089 κρούσματα και στην Ισπανία στα 4231.


Αντιθέτως, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ οι πολιτικοί ιθύνοντες υπήρξαν αρχικά από διστακτικοί έως κατηγορηματικοί απέναντι στην υιοθέτηση επιτακτικών μέτρων κατά του κορωνοιού. Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επικαλέσθηκε την "ανοσία της αγέλης", σύμφωνα με την οποία είναι θεμιτή η προσβολή μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τον ιό για την απόκτηση ανοσίας. Παρόλα αυτά, λίγες ημέρες αργότερα, όταν επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής θα εκτόξευε επικίνδυνα τον αριθμό των ασθενών αλλά και των θυμάτων, ανέκρουσε πρύμνα συμβουλεύοντας τον λαό να μείνει σπίτι.


Καθίσταται αντιληπτό ότι ο λόγος πίσω από τον οποίο λανθάνει η αρχικώς εγκληματική ολιγωρία των πολιτικών ηγετών απέναντι στον κορωνοιό δεν είναι άλλος από το κέρδος. Πράγματι, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και πάρα πολλοί άνθρωποι θα χάσουν την εργασία τους. Ήδη στις ΗΠΑ, μέσα σε μία εβδομάδα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας από 280.000, εκτινάχθηκαν σε 3.000.000, γι΄αυτό είναι καθήκον κάθε κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεριμνήσει για την εξισορρόπηση των απωλειών.


Ωστόσο, σε μία υγειονομική κρίση, πρωτοφανή για τη γενιά μας, η προτεραιότητα της οικονομίας έναντι της υγείας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η πρότερη αδιαφορία των πολιτικών απέναντι στις εκκλήσεις των ιατρών για περιορισμό της κυκλοφορίας και προσωρινό "λουκέτο" στις επιχειρήσεις, η οποία στοχεύει στην αποτροπή της οικονομικής ύφεσης, θεωρείται απαράδεκτη. Αναλυτικότερα, η αρχική άρνηση κινητοποίησης των ιθυνόντων και η τελικώς καθυστερημένη δραστηριοποίησή τους, η οποία οφείλεται στην πρόταξη διάσωσης των αγορών έναντι της δημόσιας υγείας, κρίνεται όχι μόνο καθοριστική αλλά υπεύθυνη για την επικείμενη απώλεια πολλών ασθενών. Παρά, ωστόσο, την τελική υιοθέτηση αυστηρών μέτρων και το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ αυξάνεται ραγδαία, είδαμε ποιος είναι ο βασικός προσανατολισμός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως φάνηκε από δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, όταν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι θα συμμορφωθεί με τις αρχές τις δημόσιας υγείας εάν τον συμβούλευαν να διατηρήσει έκτακτα μέτρα που θα συνεπάγονταν οικονομικό κόστος.


Ίσως αυτή η περίοδος που διανύουμε να αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να αναλογισθούμε την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας και να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα ενίσχυσής αυτού πριν από τη στήριξη των πολυεθνικών , αφού σε μία υγειονομική κρίση, ως πλέον καταλληλότερο κρίνεται να στεκόμαστε πρώτα δίπλα στους γιατρούς και μετά στους ισχυρούς των αγορών. Συμπερασματικά, μεγάλο ζήτημα είναι αυτό των ηθικών αξιών, καθώς διέξοδος σε αυτή αλλά και σε κάθε κρίση θα βρεθεί, μόνο όταν το επίκεντρο της προσοχής μας μονοπωλήσει ο Άνθρωπος, η υγεία και η αξιοπρέπειά του και όταν μάθουμε να τον αντιμετωπίζουμε πάντοτε ως σκοπό και ποτέ ως μέσο.2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png