• ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ ΛΑΓΟΣ

Ανάσταση και (Επ)ΑνάστασηΠάντοτε ο άνθρωπος στοχαζόταν πάνω στην ύπαρξή του. Ο συνειδητός αυτός στοχασμός θα μπορούσαμε να πούμε ότι τον διαφοροποιεί από την υπόλοιπη πλάση. Επίκεντρο αυτού του στοχασμού δεν είναι άλλο από την διαχείριση του φόβου του, όπως και αν αυτός λαμβάνει μορφή. Ιδιαίτερα η προσέγγιση του ζητήματος της ανυπαρξίας, της κατάστασης δηλαδή πριν από την γέννηση αλλά και μετά τον θάνατο, θα λέγαμε πως στοιχειοθετεί τον κατεξοχήν υπαρξιακό φόβο του ανθρώπου.


Η Ανάσταση, φύσει και θέσει, είναι Επανάσταση. Νοηματοδοτεί την υπέρβαση της φθοράς και του θανάτου. Κάποιοι από εμάς πιστεύουν σε αυτό χωρίς να απαιτούν αποδείξεις. Άλλωστε, και στον επιστημονικό χώρο ακόμα, η ισχύς μεμονωμένων αποδείξεων δεν αρκεί για να επαληθευτεί μια πρόταση. Κάποιοι άλλοι από εμάς θέλουν να θεμελιώσουν την πίστη τους με έλλογα μέσα. Άλλωστε, και η ίδια η επιστημονική μέθοδος προϋποθέτει μια μορφή πίστης στην ικανότητα της μεθόδου και την κρίση μας. Όπως φαίνεται, κάτι στο οποίο με βεβαιότητα έχει καταλήξει η ανθρωπότητα είναι ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για κάτι.


Για αυτούς που θέλουν και μπορούν να ζήσουν πέρα από τις βεβαιότητες, η Ανάσταση μπορεί να νοηματοδοτεί την Επανάσταση της συνείδησης. Πέρα και έξω από τις επιβαλλόμενες αλήθειες και τις κατά συνθήκην κανονικότητες, ας αναλογιστούμε την αξία της ύπαρξης και της συνύπαρξης, την αξία του ανθρώπου. Σε κάθε κρίση, όπως αυτή που διανύουμε, οι άνθρωποι αλλάζουμε από ανάγκη, προσαρμοζόμαστε για να διαχειριστούμε την εκάστοτε απειλή, τους φόβους μας. Την επαύριον της κρίσης, είναι φυσικό, θεμελιακό, υπαρξιακό αίτημα να επανατοποθετήσουμε την (εμ)πιστ(οσύν)η μας στον άνθρωπο "ως μέτρο των πραγμάτων". Μια τέτοια Επανάσταση θα είναι και η αληθινή Ανάσταση για την κοινωνία.


~ "Ω γλυκύ μου έαρ" από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ~

Για την άνοιξη που διαδέχεται κάθε χειμώνα

Πηγή εικόνας: ethnos.gr

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png