• GUEST WRITER

Άλλο ένα χτύπημα για τη Δημοκρατία στην Ουγγαρία

Γράφει η Βάλια Τσιαμάντα*


Σχεδόν δύο μήνες μετά την ψήφιση νομοσχεδίου, το οποίο επιτρέπει στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, να λαμβάνει υπερεξουσίες επ' αόριστον με πρόσχημα την πανδημία του νέου ιού Sars-Cov-2, τα βλέμματα στρέφονται ξανά στην Κεντρική Ευρώπη.foreignpolicy.com

Παρά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, τη στιγμή που η πανδημία του νέου κορωνοϊού δοκιμάζει την οικονομία και τη δημόσια υγεία ανά τον κόσμο, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, απορρίπτει (και) τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η εν λόγω Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που υιοθετήθηκε το 2011, άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για πρόληψη, δίωξη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.


H ανοικτή αυτή Συνθήκη υπογράφηκε από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, το 2014, χωρίς όμως να επικυρωθεί. Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο λοιπόν, απέρριψε την επικύρωση της συνθήκης, υποστηρίζοντας πως προωθεί «καταστροφικές ιδεολογίες φύλου» και «παράνομη μετανάστευση».


Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή κατά των παράνομων μεταναστών, κι επομένως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών με βάση το καθεστώς των μεταναστών ή των προσφύγων, αντιβαίνει στην πολιτική της χώρας για τη μετανάστευση.


Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως κυβέρνηση αντιτίθεται εδώ και χρόνια στην έννοια του φύλου ως κοινωνικό κατασκεύασμα, ενώ είναι επίσης ενεργή η απαγόρευση παροχής μαθημάτων περί φύλου στα ουγγρικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, η απόρριψη επικύρωσης της Σύμβασης έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά από τη συζήτηση νομοθετικής τροπολογίας που στοχεύει στον ορισμό του φύλου από το «βιολογικό φύλο βάσει της γέννησης και του γονιδιώματος». Έτσι τα διαφυλικά και τα τρανσεξουαλικά άτομα, δε θα έχουν δικαίωμα πλέον να ζητούν αλλαγή φύλου από το ληξιαρχείο, όπως συμβαίνει σήμερα.


Η δήλωση λοιπόν με την οποία απορρίφθηκε η Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ανέφερε πως η κυβέρνηση «είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον πολιτισμό, τους νόμους, τις παραδόσεις και τις εθνικές αξίες της χώρας και ότι οι απόψεις για το φύλο που κατέχει μία μειονότητα δεν πρέπει να θέτουν τη χώρα σε κίνδυνο».


Το κυβερνών κόμμα του επί δέκα συναπτά έτη ηγέτη της Ουγγαρίας Όρμπαν, έκανε γνωστό πως συμφωνεί με την ουσία της συνθήκης, ωστόσο υποστηρίζει πως όλες οι νομικές εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών από τη βία περιλαμβάνονται ήδη στην ουγγρική νομοθεσία. Η Σύμβαση- κατά το κόμμα- θα καθιστούσε υποχρεωτική τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες που διώκονται στη χώρα καταγωγής τους λόγω του φύλου ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και θα διευκόλυνε την παράνομη μετανάστευση.


Η αντιπολίτευση εναντιώθηκε στο ψήφισμα και κάλεσε την κυβέρνηση να μην λάβει περαιτέρω μέτρα για την επικύρωση του εγγράφου. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σε ένα Κοινοβούλιο το οποίο συγκαταλέγεται στα όργανα όπου οι γυναίκες εκπροσωπούνται λιγότερο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γυναίκες πολιτικοί σήκωσαν αφίσες και πανό διαμαρτυρίας με σεξιστικά σχόλια τα οποία είχαν ειπωθεί σε κοινοβουλευτικές συνόδους κατά το παρελθόν.


Ίσως η απόρριψη της Συμβάσης της Κωνσταντινούπολης να είναι η απάντηση της Κυβέρνησης σε γυναίκες εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που κατακρίνουν διαρκώς τις αναποτελεσματικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ίσως και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ώρα της ψηφοφορίας, η οποία είχε αναβληθεί από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, δεν επελέγη τυχαία.


Η Ουγγαρία πλέον αποτελεί την τρίτη χώρα του Βίσεγκραντ, μαζί με την Τσεχία και τη Σλοβακία, που υπογράφει αλλά δεν επικυρώνει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.


*Η Βάλια Τσιαμάντα είναι πρώην ασκούμενη στις Πρεσβεία της Ελλάδας στην Σλοβακία και Φοιτήτρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png