• GUEST WRITER

«Αλλεργικές αντιδράσεις» προκάλεσε η υπερχειλής εκδήλωση αγάπης

Γράφει η Κυριακή Κανακάκη


Στο πλαίσιο του κοινωνικού «γίγνεσθαι», είναι δεδομένη η παρουσία γεγονότων που γεννούν προβληματισμό και συνακόλουθα την ανάγκη των πολιτών να κοινοποιήσουν τις προσωπικές τους κρίσεις. Το κάθε περιστατικό, η κάθε νέα δήλωση, που διατυπώνεται δημόσια, συνιστούν τροφή για σκέψη και συντηρούν τον κοινωνικό διάλογο. Άλλωστε, αυτού του είδους η κοινωνική αλληλεπίδραση κρίνεται, κατά γενική ομολογία, φυσιολογική αν όχι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ισοπολιτείας και κατ’ επέκταση της λειτουργικότητας του «όλου». Κάθε μορφή αμφισβήτησης εκ μέρους των πολιτών απέναντι στα πεπραγμένα αλλά και στα μελλούμενα γεννά την προσδοκία, ότι ίσως τελικά να μην είμαστε ένα ευ- χειραγώγητο και έυ- πιστο κοινό.


naftemporiki.gr

Για την ακρίβεια , η ανθρώπινη φύση ανέκαθεν ήταν επιρρεπής στην εκτόξευση κριτικής περιβεβλημένης άλλοτε με το ένδυμα της επιδοκιμασίας και άλλοτε με εκείνο της βλαπτικότητας. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι επικρίσεις τυγχάνει αποδεδειγμένα να υπερτερούν των επιβραβεύσεων. Προβληματισμοί όμως, θα πρέπει να ανακύπτουν στη συνείδησή μας τη στιγμή που κάθε απόπειρα για κοινοποίηση των ατομικών απόψεων τρέπεται σε κακόβουλη επιδίωξη κατάρριψης κάθε προσπάθειας που χαρίζει μόνο οφέλη με την προοπτική ευεργεσίας κάθε κοινωνού ατομικά.


Μια τέτοιου είδους έκρηξη πικρόχολης κριτικής έλαβε χώρα και εξακολουθεί να λαμβάνει, με αφορμή μια πρωτοβουλία που προτάθηκε από το πρόσωπο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Η τελευταία σε συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων ανέλαβε να πραγματοποιήσει μια «διαφορετική» συναυλία με την ίδια να ερμηνεύει πάνω σε όχημα του Δήμου διασχίζοντας τις κεντρικότερες περιοχές της Αθήνας.


Όλοι λίγο πολλοί έχουν λάβει γνώση των περιστατικών. Έχουν αναπόφευκτα πληροφορηθεί για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη αυτή η προσπάθεια μέσω του οπτικοακουστικού υλικού που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και μέσα από τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι άνθρωποι που έδωσαν σε αυτήν «σάρκα και οστά». Συνάμα, έχουν ενημερωθεί –τουλάχιστον ακροθιγώς- για την επίθεση και την κατακραυγή που υπέστησαν οι συντελεστές αυτής, με πρόσωπα της πολιτικής σκηνής καθώς και απλούς πολίτες να μιλούν για τον συνωστισμό έξω από νοσοκομειακές μονάδες και το Μέγαρο Μαξίμου, για μια αποκαλούμενη ανευθυνότητα της κυβέρνησης και των αρχών να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας. Δεν έλειψαν και οι δυσμενείς διατυπώσεις εκκλησιαστικών λειτουργών, καθώς και πιστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για επιλεκτικά ευμενή μεταχείριση των αρχών απέναντι σε μια εκδήλωση ψυχαγωγίας, που προκάλεσε τον πολυσυζητημένο συνωστισμό ενώ πρωτύτερα τέθηκαν εμπόδια στην ζωντανή βίωση της εβδομάδας του Πάσχα από τους πιστούς.


Η κοινή πείρα έχει πολλές φορές αποδείξει, ότι σε περιστατικά τα οποία προκαλούν διχασμό σχετικά με το εάν αυτά υπήρξαν ωφέλιμα ή επιβλαβή, καλό θα είναι να σταθμίζονται τα γεγονότα και οι συνέπειες που επιφέρουν. Φυσικά, η συγκέντρωση πλήθους κόσμου – με τον τρόπο που οι νέες συνθήκες ορίζουν το πλήθος- θα ήταν σημαντικό να είχε αποφευχθεί. Μα είναι βέβαιο, ότι δεν συνέβη υπό το πρίσμα κάποιας σκοπιμότητας. Ποιος άλλωστε θα επιχειρούσε δολίως να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των γύρω του είτε εκείνος φέρει πολιτικά αξιώματα είτε είναι ένας απλός πολίτης; Και μάλιστα τη στιγμή που επιχειρείται με τέτοιο ζήλο η «σωτηρία» της ανθρωπότητας και που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του καθενός να συμπράξει στην έξοδό της από αυτή τη δοκιμασία.


naftemporiki.gr

Στην πραγματικότητα, το ζήτημα είναι πολύ πιο ουσιαστικό από το να πυροδοτούμε κακεντρεχείς κριτικές και να αποδίδουμε ευθύνες. Και στην προκειμένη περίπτωση, λησμονούμε, ότι βρεθήκαμε να παρακολουθούμε –όσοι τυχεροί δια ζώσης και οι άλλοι μέσω μετάδοσης- μια εκδήλωση πανηγυρική. Μια εκδήλωση αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Είχαμε το προνόμιο να γίνουμε αποδέκτες μιας κίνησης που επιδίωξε να «ηχήσουν» μέσα από τις νότες της μουσικής, νότες αισιοδοξίας σε μια κοινωνία «κατακρεουργημένη» συναισθηματικά. Οι προνομιούχοι που βιώνουν τον εγκλεισμό κάτω από την θαλπωρή της οικογενειακής στέγης αναζωπύρωσαν την ήδη υπάρχουσα ελπίδα, που είχε προλάβει να γεννηθεί χάρη στην αμοιβαία βίωση των περιστάσεων με τα οικεία πρόσωπα. Οι λιγότερο ευνοημένοι αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, εκείνοι οι οποίοι βιώνουν τον εγκλεισμό μέσα σε μια νοσοκομειακή μονάδα απομακρυσμένοι από κάθε οικείο «χάδι», που θα εξομάλυνε τις ανησυχίες τους, ξεχύθηκαν στα μπαλκόνια των νοσοκομείων για να αρπάξουν την αγνοούμενη ελπίδα, για να ενσωματώσουν στη σκέψη τους την προσμονή για ένα αύριο καλύτερο…


Στην πραγματικότητα, το ζήτημα είναι πολύ πιο ουσιαστικό από το να πυροδοτούμε κακεντρεχείς κριτικές και να αποδίδουμε ευθύνες.

Εντούτοις, αντιλαμβανόμαστε, ότι ακόμα και σε τέτοιους καιρούς που ο φόβος ασυναίσθητα έχει ριζώσει στη σκέψη μας, που το μέλλον ακόμα εξακολουθεί να μοιάζει αβέβαιο και που ο καθένας μας δίνει μια προσωπική μάχη αλληλεγγύης υπέρ της προστασίας του ίδιου αλλά και των συνανθρώπων του, ορισμένοι κακοπροαίρετοι δημιουργούν χώρο για να σπιλώσουν κάθε πράξη που έχει τη δύναμη να επαναφέρει την αισιοδοξία. Με λίγα λόγια, προς λύπησή μας, συμπεραίνουμε, ότι πολλοί εκεί έξω δεν ευαισθητοποιήθηκαν από τις περιστάσεις και παρέμειναν απ-άνθρωποι.


Τελικώς, το ζητούμενο, κατά την περίοδο που διανύουμε, δεν είναι να "εξοικειωθούν" άπαντες ξαφνικά με την ανθρωπιά, διότι ορισμένοι είναι ανίκανοι να συμβαδίσουν μαζί της. Όμως, ας φροντίσει o καθένας να εκφράζεται με σύνεση και σεβασμό. Γιατί το κοινό καλό δεν αφορά μόνο την οικονομική ανάταση, την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και την επιστροφή στην κανονικότητα. Αφορά και την πνευματική – ψυχική αγαλλίαση όλων εκείνων που υπομένουν και αγωνιούν. Ας σεβαστεί τέλος πάντων έκαστος εξ ημών την αμοιβαία αγάπη που κατατέθηκε με αυτή τη σύμπραξη καρδιάς.2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png