• TRAVEL EXPERT

4th Stop: Rome
Την προηγούμενη εβδομάδα περιηγηθήκαμε στην Νέα Ρώμη, σήμερα θα κινηθούμε βορειοδυτικά αφού όπως όλοι ξέρουμε, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη (Omnes viae Romam ducunt) . Η πόλη που θα εξερευνήσουμε δεν είναι άλλη από την πρωτεύουσα της Ιταλίας, ένας διαχρονικός προορισμός ο οποίος φημίζεται για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και φυσικά την κουζίνα του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ίδια η πόλη θυμίζει μουσείο αφού μπορείς να περάσεις ώρες περιπλανώμενος στους δρόμους της χωρίς να το καταλάβεις. Η ''Αιώνια Πόλη'' είναι πάντα μία εξαιρετική επιλογή.

Γενικά: Η Ρώμη πέραν από πρωτεύουσα της Ιταλίας αποτελεί και την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βατικανό δίνοντας έτσι την μοναδική περίπτωση παγκοσμίως όπου μία χώρα περικλείεται από μία πόλη. Ο δήμος της Ρώμης έχει πληθυσμό που ξεπερνάει τα 2,8 εκατομμύρια καθιστώντας την την 4η πολυπληθέστερη στην ΕΕ ενώ ο αριθμός αυτός στην μητροπολιτική περιοχή εκτινάσσεται στα 4,3 εκατομμύρια. Η Ρώμη αποτελεί την πρωτεύουσα της ευρύτερης περιφέρειας του Λατίου και είναι γνωστή όχι μόνο για τον ποταμό Τίβερη που τη διασχίζει αλλά και για τους 7 λόφους πάνω στους οποίους είναι χτισμένη. Αυτοί είναι ο Παλατίνος, ο Κυρηνάλιος, ο Καπιτωλίνος, ο Βαμινάλιος, ο Εσκυλίνος, ο Κέλιος και ο Αβεντίνος. Η επίσημη γλώσσα της Ρώμης είναι τα ιταλικά ενώ νόμισμα είναι το ευρώ.
Πως να πάτε: Η Ρώμη είναι ίσως ο φθηνότερος προορισμός εξωτερικού από την Αθήνα μετά τη Σόφια της Βουλγαρίας αφού όχι μόνο εξυπηρετείται από 3 αεροπορικές εταιρίες και 10 πτήσεις καθημερινά αλλά οι φθηνότερες τιμές μετ’ επιστροφής αγγίζουν μέχρι και τα 30€ (καταλάβατε προς τα που πάει το πράγμα). Οι 3 αυτές αεροπορικές δεν είναι άλλες από την Aegean Airlines, Alitalia και φυσικά Ryanair. Οι φθηνότεροι ναύλοι των δύο πρώτων κυμαίνονται μεταξύ 85-100€ με μία χειραποσκευή ενώ η ιρλανδική low cost ναι μεν ρίχνει κατά πολύ τις τιμές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν περιλαμβάνει χειραποσκευή παρά μόνο μία τσάντα ή ένα backpack. Λαμβάνοντας υπόψιν το παραπάνω θα πρεπει πάντα να υπολογίζετε 20€ παραπάνω στο εισιτήριο της Ryanair αν φυσικά θέλετε και μία χειραποσκευή (10€ κόστος για κάθε πτήση). Η μόνη διαφορά των παραπάνω αεροπορικών είναι οτι οι πρώτες προσγειώνονται στο κεντρικό αεροδρόμιο της Ρώμης, το Fiumicino ενώ η δεύτερη στο περιφερειακό, το Ciampino, το οποίο όμως βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο.
Άφιξη στη Ρώμη: Το πως θα μεταφερθείτε από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης εξαρτάται από την αεροπορική που θα επιλέξετε και κατά συνέπεια από το αεροδρόμιο που θα προσγειωθείτε. Συνεπώς θα εξετάσουμε ξεχωριστά τις 2 περιπτώσεις. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι θα αναφέρω μόνο τις τιμές των ταξί αφού το Uber στη Ρώμη έχει τις ίδιες και πολλές φορές υψηλότερες τιμές. Επιπλέον οι αφίξεις στη πόλη γίνονται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Termini όπου βρίσκεται και η αφετηρία των αστικών λεωφορείων της πόλης, δίπλα στην πλατεία Piazza della Repubblica.


Aeroporto Fiumicino

Ταξί: 48€/1-4 άτομα με διάρκεια περίπου 50 λεπτά

Τρένο: 8€/ άτομο με μία στάση με διάρκεια περίπου 50-90 λεπτά

14€/ άτομο απευθείας με διάρκεια 30 λεπτά

Λεωφορείο: υπάρχουν 5 εταιρίες με μέση τιμή εισιτηρίου τα 7€ και διάρκεια 70-100 λεπτά ανάλογα την κίνηση.


Aeroporto Ciampino

Ταξί: 30€/1-4 άτομα με διάρκεια περίπου 40 λεπτά

Τρένο: 3€/ άτομο με μία στάση με διάρκεια περίπου 30-40 λεπτά

Λεωφορείο: υπάρχουν 4 εταιρίες με μέση τιμή εισιτηρίου τα 6€ και διάρκεια, 50-80 λεπτά ανάλογα την κίνηση.


Συνήθως σε ό,τι έχει να κάνει με εξορμήσεις στο εξωτερικό οι οικονομικές επιλογές δεν συμπλέουν και με τις λειτουργικές. Το οξύμωρο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι όχι μόνο το Ciampino διαθέτει τον φθηνότερο αεροπορικό ναύλο αλλά και η μετακίνηση από/προς αυτό είναι σημαντικά φθηνότερη αλλά και πιο σύντομη. Αν λοιπόν θέλετε να δοκιμάσετε τη Ryanair, αυτή είναι η ευκαιρία σας!
Μεταφορές: Περπάτημα, περπάτημα και πάλι περπάτημα. Η Ρώμη είναι ίσως η μοναδική πόλη όπου κάθε γωνιά της έχει και κάτι να σου προσφέρει. To ιστορικό κέντρο αλλά και οι συνοικίες που το περιβάλλουν δίνουν στους ταξιδιώτες την μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια εκ των ιστορικότερων πόλεων, από το Βατικανό μέχρι τη Βίλα Μποργκέζε και από την επιβλητική Piazza del Popolo μέχρι το Κολοσσαίο και τα Λουτρά του Καρακάλλα, κάθε πλατεία, κάθε δρόμος και κάθε σοκάκι αποτελούν ζωντανή ιστορία που είναι κρίμα να την χάσετε μέσα σε ένα ταξί, λεωφορείο ή μετρό. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε ή χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο μέσο μεταφοράς καλό είναι να γνωρίζετε ότι κάθε εισιτήριο έχει διάρκεια 75 λεπτών και κοστίζει 1,5€. Αν επιμείνετε στη χρήση τους τότε ιδανικά θα σας πρότεινα να προμηθευτείτε το τουριστικό εισιτήριο 3 ημερών το οποίο κοστίζει 16,5€ ή για μεγαλύτερη διαμονή αυτό των 7 ημερών με 24€.
Διαμονή: Η Ρώμη διαθέτει αναρίθμητες επιλογές τόσο ξενοδοχείων όσο και ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Στην περίπτωση της ‘’Αιώνιας Πόλης’’ δεν θα ασχοληθούμε τόσο με το δίλημμα booking ή airbnb αλλά θα σταθούμε στις καταλληλότερες περιοχές για τη διαμονή σας. Γενικότερα πάντως οι τιμές είναι σχετικά προσιτές αφού τόσο των ξενοδοχείων όσο και των διαμερισμάτων ανάλογα φυσικά και την περιοχή κυμαίνονται στα ίδια πλάισια με την Αθήνα, καμία σχέση κοινώς με την ευρωπαϊκό βορρά. Η καλύτερη περιοχή να μείνετε είναι ξεκάθαρα το ιστορικό κέντρο, από την Piazza del Popolo μέχρι και τη νήσο του Τίβερη αλλά και από τα δυτικά της Corso Vittorio Emanuele ll μέχρι και το Ανάκτορο Κουιρινάλε. Οι ιστορικές πλατείες της πόλης είναι εκατοντάδες ενώ τα σημεία αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται διασκορπισμένα σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει σημασία σε ποιο ακριβώς σημείο θα μείνετε. Αν από την άλλη είστε πιο ρομαντικοί και προτιμάτε ένα πιο ήσυχο μέρος να καταλύσετε, τότε το Trastevere φαντάζει η ιδανική επιλογή. Δυτικά του Τίβερη η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τον γραφικό και πολλές φορές μποέμ χαρακτήρα της ενώ οι φημισμένες τρατορίες της είναι πόλος έλξης για όλους τους λάτρεις του καλού ιταλικού φαγητού. Τέλος, μια αρκετά οικονομική αλλά και χρηστική περιοχή είναι αυτή κοντά στον σταθμό Termini αφού, αν δεν αγαπάτε το περπάτημα, από εκεί μπορείτε να πάρετε όλα τα λεωφορεία αλλά και τα τρένα προς κάθε κατεύθυνση. Επιπλέον, η συγκεκριμένη περιοχή δεν υπολείπεται σε τίποτα όσων έχουν προαναφερθεί αφού πέραν της Piazza della Repubblica στη γύρω περιοχή θα βρείτε το Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο αλλά και τα Ρωμαϊκά Λουτρά.
Δραστηριότητες:

-Roman Forum, χρονολογείται πίσω στα 500 π.Χ. και καταλαμβάνει σημαντική έκταση μεταξύ του Κολοσσαίου και του Καπιτωλίου.

-Colosseum, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα, αποτελεί μία εικόνα που έχουμε δει δεκάδες φορές είτε σε ταινίες είτε σε βιβλία και το θέαμα από κοντά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν σε απογοητεύει.

-Pantheon, στην καρδιά της Ρώμης θα βρείτε τον ναό όπου λατρεύονταν όλοι οι θεοί όπως υποδηλώνει και το όνομα του. Σε αυτόν έχουν ταφεί πολλοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες αλλά και διακεκριμένα πρόσωπα.-Piazza Navona, Piazza di Spagna, Fontana di Trevi, 3 από τις πιο γνωστές πλατείες της Ρώμης που σίγουρα αξίζει να δείτε.

-Vatican, το ανεξάρτητο κρατίδιο στο κέντρο της πόλης που αποτελεί το διοικητήριο της Καθολικής Εκκλησίας. Η επισκεψη επιβάλλεται αφού τα μουσεία του σε συνδυασμό με την πασίγνωστη Βασιλική του Αγίου Πέτρου δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

-Trastevere, ανεξαρτήτως του αν μείνετε εκεί μια βόλτα σε αυτήν την περιοχή της πόλης θα σας μείνει αξέχαστη.

-Villa Borghese, ένας πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας είτε με τα πόδια είτε νοικιάζοντας ένα ποδήλατο.

-Campo de’ Fiori, υπαίθρια αγορά στην νότια πλευρά του ιστορικού κέντρου κοντά στις όχθες του Τίβερη.

-Appia Antica, η ζωντανή απόδειξη του ‘’όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη’’ αφού είναι ζωντανό παράδειγμα του εξαιρετικού οδικού δικτύου που σενέβαλε τα μέγιστα ώστε να καθιερωθεί η Ρώμη ως το κέντρο του τότε γνωστού κόσμου.

-Capitoline Museums, μουσεία που βρίσκονται ακριβώς πίσω από το Καπιτώλιο και τον ομώνυμο λόφο και τα οποία διαθέτουν παγκοσμίου φήμης εκθέματα.

-Piazza Venezia-Piazza del Popolo, βόλτα στο δρόμο που συνδέει τις δύο αυτές εμβληματικές πλατείες, την πασίγνωστη Via del Corso, και τα αμέτρητα καταστήματα που την κοσμούν.
Δεν πρέπει να χάσετε:

-Trattoria Otello Trastevere, ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά εστιατόρια της περιοχής με εξαιρετικές μακαρονάδες σε πολύ καλές τιμές.

-Bonci Pizzarium, συγκαταλέγεται στις καλύτερες πιτσαρίες της Ρώμης κι όχι άδικα πράγμα που θα αντιληφθείτε και από την τεράστια ουρά στην είσοδο.

-Tazza d’ Oro, ίσως το πιο φημισμένο καφέ της πόλης. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Πάνθεον και διαφέρει από τα κλασικά καφέ αφού δεν διαθέτει τραπεζοκαθίσματα παρά μόνο 2-3 καναπέδες. Σύνεπώς, espresso ή cappuccino και βόλτα!-Giolitti, από τα καλύτερα μέρη για παγωτό (gelato) που θα βρείτε. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε ακόμα και τις γεύσεις που δεν σας αρέσουν, η ποιότητα του παγωτού θα σας καταπλήξει.-PanDivino, ένα κρυμμένο μαγαζάκι στο κέντρο της πόλης αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι στα γρήγορα. Σας συνιστώ να επιλέξετε την παραδοσιακή focaccia συνοδευόμενη από κόκκινο κρασί.


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png