• TRAVEL EXPERT

3rd Stop: Istanbul
Η πόλη η οποία θα εξερευνήσουμε αυτή την εβδομάδα έχει πολλά ονόματα και ακόμα περισσότερες ιστορίες να διηγηθεί. Κάποτε λεγόταν Βυζάντιο, πλέον λέγεται Istanbul, για όλους τους Έλληνες όμως θα είναι πάντα η Κωνσταντινούπολη, ή απλά Πόλη. Αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και για αιώνες είναι σταυροδρόμι ηπείρων, λαών, πολιτισμών και θρησκειών. Το μαγευτικό και πολλές φορές εκρηκτικό αυτό μείγμα δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα που δεν συναντάς σε άλλη πόλη.
Γενικά: Το όνομα Istanbul πιστεύεται οτι προήλθε από τη συντόμευση του αρχαιοελληνικού ''εις την Πόλιν'', (εις την Πόλιν, ιστανμπουλ, Istanbul). H Κωνσταντινούπολη αποτελεί τον μεγαλύτερο μητροπολιτικό δήμο της Τουρκίας με πληθυσμό που ξεπερνάει τους 15.000.000 κατοίκους. Η έκταση της υπερβαίνει τα 2.820 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι μοιρασμένη μεταξύ των ευρωπαϊκών και ασιατικών ακτών του Βοσπόρου. Η ‘’Νέα Ρώμη΄΄όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν μετά την ίδρυσή της από τον Μέγα Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. είναι η πρώτη πόλη στα χρονικά που κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα του 1.000.000 κατοίκων. Σήμερα ο μητροπολιτικός δήμος διαιρείται σε 39 περιφέρειες εκ των οποίων οι 25 βρίσκονται στην ευρωπαϊκή πλευρά με πληθυσμό 10.000.000 και οι υπόλοιπες 14 στην ασιατική με 5.000.000. Το Fatih αν και δεν είναι η μεγαλύτερη από αυτές περικλείει το ιστορικό κέντρο όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του δήμου και της ευρύτερης διοικητικής κοινότητας. Άλλες γνωστές περιφέρειες είναι το οικονομικό κέντρο Beşiktaş, ή επίσης ιστορική Beyoğlu (εδώ είναι και η περιοχή του Γαλατά) αλλά και η περιφέρεια Kadikoy η οποία βρίσκεται στην ασιατική πλευρά και είναι το ‘’φοιτητικό κέντρο΄΄της πόλης. Επίσημη γλώσσα είναι φυσικά τα τουρκικά και επίσημο νόμισμα η τουρκική λίρα η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει κατρακυλήσει (1 EUR= 6,32 TRY), δημιουργώντας έτσι έναν ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό αφού πλεόν είναι εξαιρετικά οικονομικός.
Πως να πάτε: Τα αεροδρόμια τα οποία εξυπηρετούν την Κωνσταντινούπολη παραμένουν 2 με βασική διαφορά την παύση της λειτουργίας του Ataturk και τα εγκαίνια του κυριολεκτικά γιγαντιαίου νέου αεροδρομίου της πόλης, του Istanbul Airport το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ο νέος διαμετακομιστικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Το Sabiha Gokcen παραμένει το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο στην ανατολική πλευρά της πόλης. Οι αεροπορικές εταιρίες οι οποίες εκτελούν το απευθείας δρομολόγιο είναι 4, και δεν είναι άλλες από τις ελληνικές Aegean Airlines και Olympic Air και τις τουρκικές Turkish Airlines και Pegasus Airlines. Συνήθως ο πιο φθηνός ναύλος προσφέρεται από την Aegean και την Olympic αφού αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε τιμή εισιτηρίου γύρω στα 75€. Η παραπάνω τιμή μετ’ επιστροφής είναι αρκετά καλή αν αναλογιστούμε ότι οι υπόλοιπες αεροπορικές προσφέρουν τιμή που ξεπερνάει τα 110€ για μια πτήση που δεν ξεπερνάει τη μία ώρα σε διάρκεια.
Άφιξη στην Κωνσταντινούπολη: Αν και η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από διακρατική συμφωνία οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα. Η αλήθεια είναι όμως ότι η κατοχή διαβατηρίου θα διευκόλυνει ακόμα περισσότερο την άφιξή σας. Η βασική διαφορά μεταξύ του Ataturk και του Istanbul Airport είναι ότι το δεύτερο ναι μεν έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει αλλά είναι πολύ πιο μακριά από το κέντρο χωρίς να υπάρχουν ακόμα οι κατάλληλες υποδομές μεταφοράς αφού δεν υπάρχει μετρό ή τρένο παρά μόνο ταξί και λεωφορείο. Η απόσταση αυτή των 46χλμ καλύπτεται με ταξί (1-4 άτομα) γύρω στη 1 ώρα και κοστίζει 180 λίρες (περίπου 29€) ενώ με το λεωφορείο διαρκεί περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά και η τιμή μειώνεται στα 6-8€.
Μεταφορές: H Κωνσταντινούπολη ενδείκνυται για περπάτημα αφού κάθε της γωνιά ιδιαίτερα στην συνοικία του Sultanahmet αποτελεί ζωντανή ιστορία και μόνο έτσι θα έρθετε σε επαφή με τους ρυθμούς της πόλης αλλά και τον τρόπο ζωής των κατοίκων που όσο κι αν σας φανεί περίεργο, δεν διαφέρει καθόλου από τον δικό μας. Προσωπική μου άποψη είναι να περπατήσετε όσο περισσότερο μπορείτε και όταν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μεταφοράς, κυρίως το τραμ που διασχίζει όλο το ιστορικό κέντρο αλλά και τα ferries τα οποία θα σας μεταφέρουν από την μία ήπειρο στην άλλη. Ναι, η Κωνσταντινούπολη εκτός από το μετρό, το τραμ και τα λεωφορεία, έχει εντάξει στα μεταφορικά της μέσα πολυάριθμα πλοία τα οποία κάνουν περίπου κάθε μισή ώρα διάφορα δρομολόγια από τις ευρωπαϊκές στις ασιατικές ακτές και πίσω. Η βασική τιμή του εισιτηρίου είναι 5 λίρες αν όμως προμηθευτείτε την Istanbulkart που έχει κόστος αγοράς 10 λίρες, τότε θα την επαναφορτίζετε μόνο με 3 λίρες, δηλαδή με 0,5€ ανά μεταφορά. Γενικότερα δεν θα πρέπει να χάσετε τη μοναδική αυτή ευκαιρία που σας δίνεται στην Κωνσταντινούπολη να την εξευρενήσετε με κάθε πιθανό τρόπο αφού οι εναλλαγές του αστικού τοπίου είναι αλλεπάλληλες ενώ το να διασχίζεις το Βόσπορο και να βρίσκεσαι σε άλλη ήπειρο σε λιγότερο από μισή ώρα είναι μοναδική εμπειρία.

Διαμονή: Οι επιλογές των ταξιδιωτών σε αυτόν τον τομέα όπως μπορεί να φανταστεί κανείς είναι ατελείωτες ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν και τις αναρίθμητες συνοικίες που αξίζει να επισκεφθείς. Σε γενικές γραμμές, αυτή την περίοδο λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα η διαμονή στην Κωνσταντινούπολη είναι ιδιαίτερα οικονομική είτε αναφερόμαστε σε ξενοδοχεία είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η επιλογή ανάμεσα στα παραπάνω έχει να κάνει κυρίως με το μέρος της πόλης που θα επιλέξετε να μείνετε. Οι περιοχές οι οποίες φημίζονται για τα ξενοδοχεία τους είναι κυρίως το Sultanahmet (η ευρύτερη περιοχή της Αγιά Σοφιάς δηλαδή), η περιοχή της πλατείας Taksim που είναι το οικονομικό κέντρο της πόλης και το Karaköy το οποίο βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του Γαλατά και τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν θέα στη θάλασσα. Από τα παραπάνω θα σας πρότεινα να προτιμήσετε το Sultanahmet καθώς τα περισσότερα αξιοθέατα είναι δίπλα και από εκεί με το τραμ μπορείτε να μεταφερθείτε παντού. Ενδεικτικά, οι τιμές των δίκλινων δωματίων στα 4στερα ξενοδοχεία εκεί δεν ξεπερνάει τα 60-80€ ανά βράδυ, με πρωινό. Αν αντ’ αυτού θα θέλατε κάτι πιο εναλλακτικό, θα σας πρότεινα την περιοχή Kadikoy στην ασιατική πλευρά και πιο συγκεκριμένα την συνοικία Moda αφού εκεί εντοπίζονται οι περισσότερες φοιτητικές εστίες. Ιδιαίτερα το βράδυ ο παλμός που εκπέμπει η συγκεκριμένη γειτονιά και ο κοσμοπολίτικος αέρας της τραβάει κατευθείαν τον επισκέπτη ο οποίος έχει την δυνατότητα να ζήσει δια ζώσης τις νυχτερινές εξόδους των ντόπιων και ιδιαίτερα των νέων, μακριά από τα τουριστικά φώτα. Αν επιλέξετε την περιοχή αυτή, τότε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι μονόδρομος.
Δραστηριότητες:

-Αγιά Σοφιά: το κυριότερο ίσως αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης, συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες που θαυμάζουν το αρχιτεκτονικό αυτό θαύμα

-Μπλε Τζαμί: ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της πόλης, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Aya Sofya

-Topkapi Palace: το παλάτι των Οθωμανών αυτοκρατόρων στην ανατολική άκρη του Sultanahmet-Βυζαντινό Υδραγωγείο: ίσως το καλύτερα σωζόμενο βυζαντινό υδραγωγείο, η είσοδος του απέχει λίγα μέτρα από αυτήν της Αγιά Σοφιάς

-Grand Bazaar: μοναδικό στο είδος του διαθέτει αναρίθμητα καταστήματα τα οποία διαθέτουν κυρίως, κοσμήματα, δερμάτινα είδη, τσάντες αλλά και κάθε είδους απομιμήσεις-Spice Bazaar: βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Μεγάλου Παζαριού και εκεί θα βρείτε ό,τι μπαχάρι μπορείτε να φανταστείτε

-Suleymaniye Hammam: από τα καλύτερα χαμάμ της πόλης και ίσως το μοναδικό που δέχεται άνδρες και γυναίκες

-Dolmabahce Palace: το διοικητήριο της Oθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 έως το 1887 και από το 1909 έως το 1922 που βρίσκεται στις ακτές του Βοσπόρου

-Πύργος του Γαλατά

-Βόλτα από τη γέφυρα του Γαλατά μέχρι την πλατεία Ταξίμ

-Μονοήμερη εκδρομή στα Πριγκιπονήσια

-Κρουαζιέρα στο Βόσπορο

Φαγητό και ποτό:

-Rejon Kebab: Βρίσκεται κρυμμένο στις αχανείς στοές του Grand Bazaar και εξυπηρετεί κυρίως το προσωπικό των γύρω καταστημάτων. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό αλλά η ποιότητά του είναι εξαιρετική.

-Hamdi Restoran Eminönü: Ένα παραδοσιακό εστιατόριο στις όχθες του ποταμού Golden Horn με απίστευτη θέα στον πύργο και στη γέφυρα του Γαλατά.

-Midyeci Ahmet: Μοναδικό εστιατόριο θαλασσινών στο Beşiktaş το οποίο ειδικεύεται στα αχνιστά μύδια με ρύζι. Διαφέρει από τα κλασικά εστιατόρια αφού δεν έχει χώρο να κάτσεις. Αγοράζεις τα μύδια σου για 1 τουρκική λίρα το καθένα (περίπου 0,15€) και κάθεσαι όρθιος στις ειδικές κατασκευές που σου επιτρέπουν να πετάς τα κελύφη.

-Railway Kadikoy: Γνωστή μπυραρία στην ομώνυμη συνοικία που σερβίρει την πασίγνωστη τουρκική μπύρα Efes.

-Hakki Zade 1864: Από τα πιό φημισμένα καταστήματα παρασκευής γλυκών στην Κωνσταντινούπολη, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο δρόμο από την Αγιά Σοφιά προς το Μεγάλο Παζάρι. Αν έχετε λίγο χρόνο αξίζει όσο τίποτα να κάτσετε και να απολαύσετε το γλύκο σας μαζί με τον παραδοσιακό τούρκικο καφέ (ναι, καλά καταλάβατε, είναι ο ίδιος με τον ελληνικό).2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png