• ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

27/1: Ημέρα Μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος


Φωτογραφίες βγαλμένες απ'την χειρότερη ταινία τρόμου. Σε κάνουν να αναρωτιέσαι ως που μπορεί να φτάσει το μίσος και η βία από άνθρωπο σε άνθρωπο.


H απάντηση απ'τα ντοκουμέντα είναι ότι όταν ο φασισμός και ο ρατσισμός εφαρμόζονται ως κρατική πολιτική (Όχι μόνο στην Ναζιστική Γερμανία αλλά και σε πληθώρα ιστορικών παραδειγμάτων) η θηριωδία δεν έχει κανένα απολύτως όριο.


Ωστόσο εν έτη 2020 βλέπουμε όλα αυτά όχι απλά να μην έχουν καταδικαστεί στη συλλογική συνείδηση αλλά πολιτικοί επίγονοι αυτών των εγκληματιών να βρίσκονται στο προσκήνιο της κοινωνικής αντιπαράθεσης σπέρνοντας το μίσος τους ανενόχλητοι έχοντας βήμα σε πολλά Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.


Φυσικά, αρνούνται οποιαδήποτε ταύτιση με τους Ναζί και τις εγκληματικές πρακτικές τους. Παρ'όλαυτα, στις ατζέντες τους πάνω πάνω είναι η στοχοποίηση των προσφύγων ή των μεταναστών με κριτήρια που στερούνται λογικής αλλά "πατάνε" στην ευκολία που έχει ο ανθρώπινος νους να κατηγορήσει για τα δεινά του τον ξενιτεμένο, τον αδύναμο, τον θεωρητικά "κατώτερό" του. Όσοι τους ψηφίζουν και όσοι εθελοτυφλούν και τους ανέχονται ας μην έχουν αυταπάτες δεν είναι πατριώτες είναι φασίστες που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική δυσχέρεια σπέρνουν το ρατσιστικό τους μίσος και την απάνθρωπη βία τους.


Η ρητορεία ηγετών τύπου Σαλβίνι, Λεπέν και Ορμπάν νομιμοποιεί υποσυνείδητα και θρέφει τον ρατσισμό μέσα στις κοινωνίες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Χίτλερ, εκμεταλλευόμενος και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, δεν ανήλθε στην εξουσία μιλώντας για φούρνους και Ολοκαύτωμα. Ήρθε στην εξουσία ευαγγελιζόμενος πως για τα δεινά του γερμανικού λαού φταίνε οι Εβραίοι, οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφυλοι, γι'αυτό και είναι θεμιτό να περιοριστούν.


Όσα σύνορα και να μας χωρίζουν όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι με τα ίδια πάθη, τις ίδιες ανασφάλειες τα ίδια όνειρα.


Ας είμαστε αλληλέγγυοι και ανεκτικοί στον συνάνθρωπο από όπου και αν έρχεται, γιατί έτσι θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν όταν και εμείς αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Όλες αυτές οι εικόνες ας μην ξεχαστούν ποτέ, με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.https://www.ushmm.org

https://www.britannica.com

https://www.history.com

https://www.history.com

AFP/Getty Images

history.com

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png