• ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΝΑΚΑΚΗ

12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα αφύπνισης κατά της Παιδικής Εργασίας


Για τα παιδιά που δεν ακούν παραμύθια, που δεν τα κρατούν από το χέρι, που το παιχνίδι δεν τους λερώνει τα ρούχα.


Η εκμετάλλευση ανηλίκων και η καταστρατήγηση της παιδικής φύσης ανέδειξαν στο παρελθόν την ανάγκη για θεμελίωση των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς και για έννομη προστασία τους. Προσπάθειες με αξιόλογο χαρακτήρα έλαβαν χώρα και έκταση που έφτασε να καταλαμβάνει διεθνή εμβέλεια. Ποια όμως είναι τα δεδομένα της σημερινής εποχής και κατά πόσο οι ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες του παρελθόντος καρποφόρησαν;

Η UNICEF ορίζει ως την εναρκτήρια απόπειρα για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των παιδιών την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τα Ηνωμένα Έθνη το 1924. Μια Διακήρυξη που έθεσε για πρώτη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το παιδί και τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτού ως φυσικά επακόλουθα της ψυχικής και πνευματικής του ανωριμότητας.

Αποκορύφωμα των προσπαθειών της Διεθνούς Κοινότητας για προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού υπήρξε, το 1989, η έγκριση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η Σύμβαση αυτή κατά γενική παραδοχή αποτέλεσε ορόσημο στο πεδίο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιτρέποντας στο κάθε παιδί να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και οικονομική ζωή κάτω από όρους ισότητας και δικαιοσύνης. Το άρθρο 32 της Σύμβασης πραγματεύεται ειδικότερα την υποχρέωση των Συμβαλλόμενων Κρατών να « […] αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του.».

Την ίδια στιγμή, όπως συνάγεται και από την παράγραφο 2 του άρθρου, η εργασιακή απασχόληση των ανηλίκων ενδείκνυται υπό όρους περιοριστικούς :

«α. ορίζουν ένα κατώτατο όριο ή κατώτατα όρια ηλικίας για την είσοδο στην επαγγελματική απασχόληση,

β. προβλέπουν μία κατάλληλη ρύθμιση των ωραρίων και των συνθηκών εργασίας,

γ. προβλέπουν κατάλληλες ποινές και άλλες κυρώσεις, για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»

Πηγή εικόνας: unicef.org

Με το φαινόμενο της εργασιακής απασχόλησης των παιδιών καταπιάστηκε και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) υιοθετώντας, το 1999, Σύμβαση που αφορά τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, καλώντας για επιτακτική απαγόρευση και εξάλειψη κάθε μορφής απασχόλησης που πρόκειται να βλάψει άμεσα την υγεία –σωματική και πνευματική- καθώς και την ασφάλεια των ανηλίκων.

Και ενώ κάνουμε λόγο για Διακηρύξεις και Συμβάσεις που πραγματεύονται και θεμελιώνουν προστατευτικές πολιτικές προκειμένου την θωράκιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, εξακολουθούμε να μιλάμε εν έτει 2020 και για εμπορία ανηλίκων, παιδική εργασία, για παιδική εκμετάλλευση εν γένει.

Το παράδοξο και συνάμα απογοητευτικό είναι, ότι η κοινή αντίληψη με το άκουσμα της φράσης «παιδική εργασία» παραπέμπεται αποκλειστικά σε χώρες αναπτυσσόμενες, όπου η προσφορότητα για εκμετάλλευση είναι δικαιολογημένα αυξημένη, εξαιτίας των παραμέτρων «φτώχεια» και «αμάθεια» που δίχως αμφιβολία «αλληλοτροφοδοτούνται». Αντιθέτως, βάσει δεδομένων που κοινοποιήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO) το 2017, πέρα από την Αφρική και την Ασία με την περιοχή του Ειρηνικού, όπου και συναντώνται τα μεγαλύτερα μεγέθη εργασιακής απασχόλησης παιδιών –72,1 εκατ. και 62,1 εκατ. αντίστοιχα- εκμετάλλευση ανηλίκων στον εργασιακό τομέα εντοπίζεται και στην Αμερική με αριθμό 10,7 εκατ. απασχολούμενων παιδιών, ενώ η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία ακολουθούν με 5,5 εκατ. παιδικά εργατικά χέρια στο δυναμικό τους. Συνολικά, εκτιμάται, ότι 152 εκατομμύρια παιδιά απασχολούνται εργασιακά, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καταπιάνονται με επικίνδυνες για την σωματική υγεία εργασίες –κατά κύριο λόγο αγροτικές- με τα ωράρια απασχόλησης να είναι απαγορευτικά .


Πηγή εικόνας: Pinterest.dk


Με λίγα λόγια, γίνεται αντιληπτό, ότι μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον αυθαιρεσίας και καταπίεσης, τα παιδιά διαδραματίζουν το ρόλο του αδύναμου κρίκου. Τα αγαθά της σωματικής ακεραιότητας και υγείας, η ελευθερία κάθε μορφής, η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης θυσιάζονται στο βωμό της ανθρώπινης ασυνειδησίας και του αθέμιτου συμφέροντος .

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η 12η Ιουνίου έρχεται, όπως και κάθε χρόνο να υπενθυμίσει και να επαγρυπνήσει. Η ημέρα αυτή, που έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, καταφθάνει για να καταδείξει την αναγκαιότητα για ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, προκειμένου να εξαλειφθεί το απάνθρωπο φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης. Μια ημέρα ορόσημο ενάντια στην προσβολή της παιδικής αθωότητας και ενάντια στην πλήρη καταστρατήγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου συνολικά.

Το στοίχημα έχει τεθεί ήδη από το 2017. Με σημείο αναφοράς το έτος 2025, τα Ηνωμένα Έθνη προσδοκούν την πλήρη εξάλειψη της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης. Η επίτευξη του στόχου έγκειται στην ανθρώπινη πρακτική και βούληση. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να αποδείξουμε, ότι το ανθρώπινο είδος είναι πράγματι πολιτισμένο και ότι η επιθυμία του για ισότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη είναι αστείρευτη. Άλλωστε, η θέση των παιδιών δεν βρίσκεται μέσα σε χώρους παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών ούτε συμβαδίζει με την σωματική και πνευματική τους αφαίμαξη. Η πραγματική τους θέση βρίσκεται σε ασφαλή περιβάλλοντα, στους χώρους ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης μα κυρίως κάτω από την στέγη της οικογενειακής θαλπωρής και φροντίδας.-


Πηγή εικόνας: kid101.com


Αναφορές :

www.unicef.org

www.ilo.org

www.ohchr.org

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png