• NEWSROOM

Χιλή: Η εξέγερση των τριών λεπτών

Του Θανάση Τσουνάκη


A demonstrator waves a Chilean flag on top of a monument during the seventh day of protests against President Sebastián Piñera on October 24, 2019 in Santiago, Chile. (Marcelo Hernandez / Getty Images)

Από τις 18 Οκτωβρίου, το Σαντιάγο κι οι άλλες μεγάλες πόλεις της Χιλής φλέγονται. Οι κάτοικοι της Χιλής βιώνουν ημέρες εξέγερσης. Εκεί που κανείς δεν το ανέμενε, στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται δεν μαζεύονται απλά εκατοντάδες, ούτε χιλιάδες, ούτε καν δεκάδες χιλιάδες. Στην Χιλή της εξέγερσης ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον Πινιέρα - τον δεξιό επιχειρηματία και πρόεδρο της χώρας - διαμαρτύρονται εκατομμύρια πολίτες. Πολίτες ακόμη και από τις λιγότερο οικονομικά ασθενείς γειτονιές, διαδηλώνουν ενάντια στο «χιλιανό μοντέλο» και τον «πόλεμο από πάνω» που δέχονται όσοι με την εργασία τους παράγουν τον πλούτο της Χιλής μα ποτέ δεν τον απολαμβάνουν.


Όπως προαναφέρθηκε, αυτό που έγινε κανείς δεν το περίμενε. Και κυρίως επειδή αφορμή αποτέλεσε κάτι φαινομενικά ασήμαντο και αδιάφορο, η αύξηση του εισιτηρίου των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 30 πέσο - ποσό αντίστοιχο των 3 λεπτών του δικού μας ευρώ. Οι φοιτητές και μαθητές του Σαντιάγο, αρνούμενοι να πληρώνουν το ακριβότερο πλέον κόμιστρο, διαμαρτύρονταν στα νέα αυτά μέτρα πηδώντας πάνω από τις μπάρες του μετρό και αψηφώντας τις κυβερνητικές διατάξεις. Η Χιλιανή κυβέρνηση αντιμετώπισε αυτή την διαμαρτυρία με απαξίωση και αστυνομική καταστολή. Οι σταθμοί του μετρό γεμίσαν οπλισμένους αστυνομικούς και στις ώρες αιχμής έπαυαν την λειτουργία τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, που κανονικά θα χρησιμοποιούσαν το μετρό για να επιστρέψουν σπίτι, να εντάσσονται στις μαζικές πορείες και κινητοποιήσεις που ακολούθησαν. Μάλιστα, δεκαέξι σταθμοί πυρπολήθηκαν, όπως και πολλά κρατικά και ιδιωτικά κτίρια (καταστήματα πολυεθνικών, και ούτω καθεξής) από τα οργισμένα πλήθη.


Demonstrators gather in Santiago's Plaza Baquedano in October 2019. (Carlos Figueroa/Wikimedia)

Ωστόσο, τα αυξημένα κόμιστρα δεν είναι παρά μόνο η αφορμή. Η εμφάνιση δέκα χιλιάδων οπλισμένων στρατιωτικών στους δρομους της Χιλής απέναντι από τα εκατομμύρια του οργισμένου λαού ξύπνησαν μνήμες της δικτατορίας του Πινοσέτ σε πολλούς, φορτίζοντας την κατάσταση περαιτέρω. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, που διήρκεσε από το 1971 έως το 1990, έγινε η εδραίωση του «χιλιανού μοντέλου», του νεοφιλελεύθερου πειράματος που στήθηκε από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Αμερικανών και μη ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής. Η χούντα αυτή, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοποίησε το νερό και το ασφαλιστικό σύστημα, επιδεικνύοντας σθεναρά τα δόντια του νεολιμπεραλισμού και του μίσους του εναντίον σε κάθε τι σοσιαλιστικό ή ελαφρώς προοδευτικό.


Στον αγώνα εντάχθηκαν με θέρμη κι οι ιθαγενείς Χιλιανοί - εκ των οποίων η κύρια εθνική ομάδα είναι οι Μαπούτσε -, που και στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές στάθηκαν απέναντι στις αδηφάγους πολυεθνικές και τις απαιτήσεις τους, που περιελάμβαναν εκμετάλλευση της γης των αγροτών και κτηνοτρόφων, εκτεταμένη υλοτομία και καταπάτηση των περιοχών τους για επιχειρηματικούς σκοπούς. Ειδικότερα, κατά την περίοδο της δικτατορίας έγιναν ακόμη εντονότερα και συχνότερα τα γεγονότα στοχοποίησης των ιθαγενών και της εν γένει βίας εναντίον τους. Οι περισσότεροι διωκόμενοι από το κράτος ιθαγενείς, καταδικάζονταν με την κατηγορία της τρομοκρατίας.


Police use tear gas and water cannon on protesters in Santiago [Martin Bernetti/AFP]

Βασικό αίτημα των εξεγερμένων μαζών των πολιτών στην Χιλή είναι η αντικατάσταση του ισχύοντος συντάγματος από ένα που θα επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του κράτους και της κοινωνίας.

Η επαναστατική Αριστερά, που είναι στους δρόμους του Σαντιάγο από τον Οκτώβριο, απαιτεί μία Συνταγματική Επιτροπή ανεξάρτητη και αντικαθεστωτική, που θα διαχωρίσει τη Χιλή του αύριο από την Χιλή του Πινοσέτ και του Πινιέρα με τρόπο ριζοσπαστικό και ανανεωτικό. Ταυτοχρόνως, η δεξιά επιδιώκει Συνταγματική Επιτροπή που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του ισχύοντος καθεστώτος, κι ένα δημοψήφισμα πάνω στο ζήτημα του συντάγματος καθορίστηκε μετά απο πιέσεις για την ερχόμενη άνοιξη.


Εν ολίγοις, αυτή τη στιγμή η Χιλή εξεγείρεται και φλέγεται. Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι ιθαγενείς, όλοι οι καταπιεζόμενοι αντιστέκονται με κάθε μέσο στους καταπιεστές τους που καπηλεύονται την εργασία τους, την γη τους, το νερό τους, κάθε τι θεμελιώδες και κυρίως τα όνειρά τους. Στην Χιλή αυτό που συμβαίνει είναι πόλεμος ταξικός και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους λαούς ανά τον κόσμο.


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png