• GUEST WRITER

Το τότε πιο τώρα από ποτέ

Του Δημήτρη Γούπιου*


Μεγάλη γιορτή σήμερα για το Έθνος μας και πρώτη φορά υπό τέτοιες ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες ακριβώς καθιστούν την επέτειο αυτή πιο επίκαιρη από ποτέ.


lykavitos.gr

Όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε εθνική επέτειο από παιδί θυμάμαι στις εκκλησίες οι πανηγυρικοί λόγοι να έχουν κάθε χρόνο, κάθε φορά την ίδια θεματολογία. Για τους ένδοξους αγώνες, για τους ανυπόταχτους Έλληνες, για τις ηρωικές αυτοθυσίες και όλοι οι λόγοι με το ίδιο πάντοτε επιμύθιο: να μην σκύψουμε το κεφάλι ποτέ και σε κανέναν. Ωστόσο, η μνεία αυτή των γεγονότων γινόταν σε καιρούς σχετικά ήρεμους και σε κλίμα ειρηνικό. Τι σημασία αποκτούν, άραγε, τα λόγια αυτά σε καιρούς χαλεπούς, σχεδόν εμπόλεμους...;


Γιατί αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μορφή πολέμου και μάλιστα από τις πιο ύπουλες καθώς ο ''εχθρός'' είναι αόρατος. Και πριν προλάβουν μερικοί να με πουν καταστροφολόγο ας αναλογιστούν το εξής: ο πόλεμος αφήνει πίσω του νεκρούς, το ίδιο και ο κορωνοϊός. Στον πόλεμο οι στρατιώτες μάχονται νυχθημερόν για να προστατέψουν τους υπόλοιπους, στην μάχη του κορωνοϊού στρατιώτες με αυταπάρνηση είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που 24 ώρες το 24-ωρο είναι εκεί. Σε καιρό πολέμου οι πιο ευάλωτοι που δεν μπορούν να ακολουθήσουν είναι οι ηλικιωμένοι όπως συμβαίνει και με τον κορωνοϊό. Αυτές είναι μονάχα μερικές αναλογίες που καταδεικνύουν την ιδιόμορφη εμπόλεμη κατάσταση που βιώνουμε.


Και το ερώτημα παραμένει: γιατί η 199η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ; Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει στο πέρασμα της ιστορίας ότι είμαστε ικανοί να κερδίσουμε κάθε εχθρό, εσωτερικό και εξωτερικό, υπό κάθε δυσμενή συνθήκη, αλλά πολλές φορές έχουμε βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό μας λόγω της διχόνοιας που συχνά αναφύεται μεταξύ μας. Στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, λοιπόν, και στις πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις η ανάγκη για εθνική ενότητα και ομόνοια που τόσα χρόνια μνημονεύουμε, μέρες σαν και αυτήν πρέπει να βρουν πρακτικό αντίκρυσμα στη συλλογική αυτή προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού.


Αν η στρατηγική επιτάσσει την παραμονή μας στο σπίτι, τότε όλοι έχουμε υποχρέωση να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Και αν κάποιοι παραπονιούνται για αυτήν την υποχρέωση παρακούοντας τις οδηγίες -γιατί δήθεν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους- ας μάθουν ότι δεν είναι επαναστάτες, αλλά με τη στάση τους γίνονται σύγχρονοι Εφιάλτες που δείχνουν στον κορωνοϊό την κερκόπορτα για να εξαπλωθεί στο πληθυσμό ανά την επικράτεια.


Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την ελπίδα να μην βιώσουμε χειρότερα. Μόνη της η ελπίδα θαύματα δεν κάνει και για αυτό σε τούτον τον αγώνα κανείς δεν μπορεί να μείνει πίσω, αλλά όλοι μπορούμε να μείνουμε σπίτια μας! Χρόνια πολλά στις απανταχού Ελληνίδες και στους απανταχού Έλληνες και ας αποτελέσει η επέτειος αυτή αφορμή για ουσιαστική περισυλλογή και εφαλτήριο αφύπνισης της εθνικής και συλλογικής συνείδησης του καθενός. Τέλος, μιας και είναι μια μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία, οι προσευχές μας ας είναι για όλους τους αφανείς ήρωες εκεί έξω, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους υπαλλήλους καταστημάτων και για όσους βάζουν το ''εμείς'' πάνω από το ''εγώ'', αλλά και για όσους δεν πιστεύουν, οι ευχές και οι σκέψεις τους είναι εξίσου σημαντικές στο σημαντικό αυτόν αγώνα.


Χρόνια πολλά και του χρόνου να είμαστε εδώ υγιείς να μιλάμε για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

*Ο Δημήτρης Γούπιος είναι φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png