• ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σέλας: Οι μαγευτικές κουρτίνες των πόλων και η φυσική τους


Το Βόρειο σέλας από την Ισλανδία


Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, διάφορες παραδόσεις θέλουν τον Άγιο Βασίλη να ετοιμάζει τα παιδικά δώρα στον Βόρειο πόλο. Τι γίνεται όμως, στην πραγματικότητα, στον Βόρειο πόλο του πλανήτη αυτήν την εποχή; Ένας επισκέπτης, αν σταθεί λίγο τυχερός, δεν θα διηγηθεί περιπέτειες για τους ταράνδους ή τα ξωτικά του Άι-Βασίλη, αλλά για ένα εξίσου εντυπωσιακό θέαμα: το βόρειο σέλας. Τι είναι όμως αυτές οι πρασινωπές κουρτίνες που συχνά φωτίζουν τους πολικούς ουρανούς;

Το φαινόμενο ξεκινάει πολύ μακριά από τη Γη, από τον ίδιο τον Ήλιο. Το μητρικό μας αστέρι εκτοξεύει διαρκώς φορτισμένα σωματίδια, το σύνολο των οποίων ονομάζεται ηλιακός άνεμος από την επιστημονική κοινότητα. Ο ηλιακός άνεμος διαθέτει τόση ενέργεια ώστε θα είχε προ πολλού εξαφανίσει κάθε ίχνος ζωής στη Γη, αν δεν υπήρχε η μαγνητόσφαιρα. Αυτή η προστατευτική ασπίδα εμποδίζει το μεγαλύτερο μέρος της επικίνδυνης ενέργειας να κατακλύσει τον πλανήτη μας. Μερικές φορές όμως, ο ηλιακός άνεμος είναι τόσο ισχυρός που καταφέρνει να αλλάξει τη δομή της μαγνητόσφαιρας, με αποτέλεσμα φορτισμένα σωματίδια να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Εκεί, απορροφώνται από τα άτομα οξυγόνου και αζώτου, και εξίσου γρήγορα αποβάλλονται από αυτά, εκπέμποντας φως κατά τη διάρκεια αυτής της επανεκτόξευσης. Την ίδια στιγμή, πάρα πολλά διαφορετικά φορτισμένα σωματίδια αποβάλλονται με τον ίδιο τρόπο από άλλα άτομα της ατμόσφαιρας. Πολλές μικρές ακτίνες φωτός συνθέτουν μια εκτεταμένη φωτεινή περιοχή στον ουρανό. Αυτό είναι το σέλας.

Το σέλας είναι ορατό κατά τη διάρκεια της νύχτας, από Σεπτέμβριο ως Μάρτιο για τον Βόρειο πόλο και από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο για τον Νότιο πόλο και τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές εκτός των αρκτικών κύκλων. Οι φωτογραφίες μαγεύουν, απεικονίζοντας πράσινες, κυρίως, αλλά και, σπανιότερα, κίτρινες, ροζ, γαλάζιες και κόκκινες αποχρώσεις να χρωματίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Ένα στιγμιότυπο είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακό, ολόκληρος ο χορός αυτών των χρωμάτων, όμως, (καθώς δεν μένουν στατικά, αλλάζουν), χωρίς υπερβολή μπορεί να χαρακτηριστεί υπερθέαμα.

Μετακομίζουμε στη Σκανδιναβία;

Το Βόρειο σέλας (σε κόκκινες αποχρώσεις) από την Αλαμπάμα των ΗΠΑ

Πηγή εικόνων: newsbomb.gr

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png