• NEWSROOM

Προεδρολογίας παραλειπόμενα

Του Δημήτρη Ανθωνήτη

Πηγή: cnn.gr

Αποτελεί πλέον θεσμική-συνταγματική παράδοση, το εκάστοτε ισχυρό πολιτικό πρόσωπο, έχοντας πρωτογενή εξουσία από τον λαό, να προτείνει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πλησίον του ευρισκόμενο πολιτικό πρόσωπο, κατά προτίμηση στενό του συνεργάτη ή, εν πάση περιπτώσει, έναν πολιτικό που την κατάλληλη στιγμή του έκανε μια σημαντική πολιτική εκδούλευση.


Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρούνται ούτε οι δύο θεμελιωτές της μεταδικτατορικής πολιτικής ζωής (Κων/νος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου), ανεξαρτήτως των προνομίων του Προέδρου της Δημοκρατίας που προέβλεπαν τα εκάστοτε Συντάγματα.


Κατά την τελευταία περίοδο των Μνημονίων η έλλειψη πρωτογενούς συνδέσμου μεταξύ λαού και Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε περισσότερο αισθητή. Κανένας Πρόεδρος δεν ανέπεμψε στη Βουλή κάποιον αντισυνταγματικό νόμο από τους πολλούς που έκριναν ως τέτοιους τα (πολύ διστακτικά στην Ελλάδα πάντως) Ανώτατα Δικαστήρια.


Έτσι αποδυναμώθηκε ο θεσμός ως σύμβολο ενότητας του λαού και του έθνους περαιτέρω, για να φτάσουμε πλέον στο σημείο σήμερα, με την πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση, να μην διακόπτεται η κυβερνητική περίοδος λόγω αναγκαστικών εκλογών σε περίπτωση που δεν εκλεγόταν ΠτΔ με τις απαιτούμενες ψήφους.


Το νέο Σύνταγμα προβλέπει ότι και με απλή πλειοψηφία εκλέγεται Πρόεδρος, κάτι που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στο κύρος του.


Και όμως η διάλυση της Βουλής σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου και η διενέργεια εθνικών εκλογών εξισορροπούσε το πολίτευμα και η νωπή λαϊκή έκφραση αποκαθιστούσε τη λειτουργικότητα της δημοκρατίας…!


Γι’αυτό, στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τον λαό και το έθνος, οφείλουμε να εκλέγουμε στη θέση του Ανώτατου Άρχοντα ένα πρόσωπο ισχυρής λαϊκής νομιμοποίησης και πρωτογενούς διεθνούς κύρους. Δηλαδή πρόσωπο που έχει κυβερνήσει τη χώρα ως πρωθυπουργός κατόπιν εκλογικής νίκης, έχει αυτόφωτη (και όχι εξ αντανακλάσεως του ονόματος) πολιτική προσωπικότητα, διαθέτει γνώση του ευρωπαϊκού και διεθνούς περίγυρου και έχει χειριστεί ικανοποιητικά τα λεγόμενα εθνικά ζητήματα.


Τέτοια πρόσωπα διαθέτει ακόμη η πατρίδα μας, τηρουμένων των αναλογιών ως προς την ευρωπαϊκή και διεθνή ακτινοβολία τους. Και θα είναι ωφέλιμο για τον λαό και τον τόπο, όλο το μνημονιακό πολιτικό σύστημα που κυριαρχεί στη Βουλή να σταματήσει τις ιδιοτελείς παραινέσεις και πιέσεις για να δικαιώσει τις μη ομολογούμενες ανίερες συμπράξεις και «εκλεκτικές συγγένειες».


Να απεμπλακεί από τη «θεωρία του κηπουρού» που μας κληροδότησε το Παλάτι τη δεκαετία του ’60 και να επιλέξει ένα πρόσωπο που δεν μετείχε στη χορία των «παραγωγών» τής κρίσης, αλλά διαθέτει ένα ιστορικό πρωτογενούς λαϊκής νομιμοποίησης και ασφαλώς έχει γνώση των ευρωπαϊκών και διεθνών πραγμάτων.


Έτσι θα ενισχυθεί η διεθνής διαδραστικότητα του πολιτικού εποικοδομήματος της πατρίδας μας και θα γίνουν περισσότερο σεβαστές οι απόψεις της, κυρίως στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png