• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Περιήγηση στην Μάλτα


Πρώτη όψη της Valletta εντός των τειχών. Δεξιά το νέο κτήριο του κοινοβουλίου.

Το κράτος της Μάλτας αποτελείται από τρεις κύριες νήσους, και μικρότερες βραχονησίδες, συνολικής έκτασης 316 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό την καθιστά το δέκατο μικρότερο ανεξάρτητο κράτος·

Ενδεικτικά, είναι λίγο μεγαλύτερη από τη Λευκάδα. Τούτη όμως η νησιωτική χώρα στο κέντρο της Μεσογείου προσελκύει περί τα δυόμισι εκατομμύρια τουρίστες ετησίως,

ποσοστό 500% επί του πληθυσμού, από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Και δικαίως, καθώς η Μάλτα είναι τόπος πανέμορφος και ιδιαίτερος στην ποικιλία των αξιοθεάτων.


Οι τρεις κύριες νήσοι που συνιστούν το μαλτεζικό αρχιπέλαγος είναι η νήσος της Μάλτας, το Gozo, και το Comino.

Η Μάλτα, φυσικά, είναι συνυφασμένη με την εποχή των ιπποτών, των οποίων η παρουσία στα νησιά χρονολογείται από το 1530.

Τότε έφθασε εκεί το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη Ιεροσολύμων, εκδιωγμένο από την υπό οθωμανική κατοχή Ρόδο. Στην πραγματικότητα, έχει στιγματιστεί από πλήθος πολιτισμών, ξεκινώντας με τους Φοίνικες, ύστερα Ρωμαίους, Άραβες, Βυζαντινούς, Οθωμανούς, Γάλλους, και Βρετανούς. Μάλιστα, για την ανθρώπινη παρουσία στο σύμπλεγμα υπάρχουν δείγματα -και μάλιστα πολλά, σε μορφή ναών και οικισμών- από το 5000 π.Χ.


Το ιδανικό μέρος για να αρχίσει κανείς το ταξίδι του, αλλά και για τη διαμονή στη Μάλτα, είναι η πρωτεύουσα Valletta. Αναγνωρισμένη από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, αυτή η καστροπολιτεία του 16ου αιώνα δεν έχει όμοια: είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο μεταξύ δύο φυσικών λιμένων, περικυκλωμένη από μικρότερες χερσονήσους-οχυρωμένες πολιτείες, οι κυριότερες των οποίων είναι το Birgu, η Senglea, και η Cospicua, με το συλλογικό όνομα «Οι τρεις πόλεις». Προτού εξερευνήσετε το ιστορικό εσωτερικό, θαυμάστε την αναδιαμορφωμένη είσοδο της πόλης. Η πλατεία γύρω από το εντυπωσιακό συντριβάνι του Τρίτωνος έχει πλέον πεζοδρομηθεί εξ’ ολοκλήρου, και η πύλη, σε συνδυασμό με το καινούριο κτήριο του κοινοβουλίου, ολοκληρώθηκαν το 2015. Εάν ο σχεδιασμός του φαίνεται οικείος, είναι επειδή είναι σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, γνωστό σε εμάς για το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Αν και μοντέρνο, το κτήριο αυτό είναι απολύτως εναρμονισμένο με το δομικό ύφος της πόλης, το οποίο βασίζεται στη χρήση της χαρακτηριστικής κιτρινωπής πέτρας (ασβεστολίθου) που εξορύσσεται από τη Μάλτα.Άλλα γνωρίσματα της πόλης είναι οι ανισόπεδοι πλακόστρωτοι δρόμοι, οι πλατείς εμπορικοί πεζόδρομοι με εστιατόρια και καφετέριες, οι περίτεχνες μπαρόκ προσόψεις των κτηρίων, με τα πολύχρωμα ξύλινα έρκερ, και οι διαπεραστικοί πορφυροί τρούλοι των εκκλησιών. Περιμετρικά, η θέα από τα τείχη της πόλης είναι εξαιρετική, ειδικά από τα Upper και Lower Barrakka Gardens, δύο δημόσιους κήπους στα ανατολικά τείχη, που αγναντεύουν τον κύριο λιμένα και τις τρεις πόλεις. Εξίσου αξίζει να επισκεφθείτε το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, που στεγάζεται σε κτήριο του 1571, και εκθέτει κυρίως προϊστορικά καλλιτεχνικά ευρήματα (γλυπτά) από τους αρχαιολογικούς χώρους-ναούς που έχουν ανασκαφθεί στη Μάλτα. Από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Valletta είναι ο συν-καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη. Ο μπαρόκ ρωμαιοκαθολικός ναός αυτός είναι ιδιαίτερος επειδή ολόκληρο το δάπεδο του εσωτερικού του αποτελείται από περίτεχνες μαρμάρινες ταφόπλακες των ιπποτών της Μάλτας. Σε μικρή απόσταση από τον ναό βρίσκεται το μεγαλοπρεπές παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το οποίο επίσης στεγάζει ένα πλούσιο οπλοστάσιο. Η Valletta έχει αρκετές όμορφες πλατείες με καφετέριες, όπως η πλατεία του Αγίου Γεωργίου, μπροστά από το παλάτι, και η μεγάλη πλατεία της Καστίλης, μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο.


Republic Street.

Χαρακτηριστικός ανισόπεδος δρόμος.
Θέα από το Lower Barrakka Garden.

Αν και η Valletta δεν είναι ιδιαιτέρως φιλόξενη ούτε προς τα αυτοκίνητα, ούτε προς τους οδηγούς συνηθισμένους στην οδήγηση στα δεξιά, αυτά είναι το καλύτερο μέσο για ένα πλήρες ταξίδι στη Μάλτα. Με το αυτοκίνητο, λοιπόν, είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα διάσπαρτα στη χώρα. Ας ξεκινήσουμε από το πλησιέστερο στη Valletta.


Το Birgu ήταν η πρώτη βάση των ιπποτών στο νησί. Εκεί, στην άκρη της χερσονήσου, βρίσκεται το παλαιότερο οχυρό τους, το Fort St Angelo, το οποίο λειτουργεί και ως κατοικία του μεγάλου μαγίστρου του ιπποτικού τάγματος. Είναι επισκέψιμο, και έχει εξαιρετική θέα προς τη Valletta, ειδικά από τα υψηλά επίπεδα. Με αφετηρία την επικλινή κεντρική πλατεία του Birgu, προσεγγίστε το οχυρό περπατώντας κατά μήκος είτε της μαρίνας, είτε του μεσαιωνικού εσωτερικού.


Θέα της Valletta από το Birgu.

Σε μικρή απόσταση ανατολικά του Birgu βρίσκεται ίσως το σημαντικότερο προϊστορικό μνημείο της Μάλτας, το Hal Saflieni Hypogeum. Πρόκειται για μια τεράστια υπόγεια νεκρόπολη, που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, το καθένα με πολυάριθμους διακοσμημένους θαλάμους. Το πρώτο επίπεδο (που συναντάμε από την επιφάνεια) είναι φυσικά και το παλαιότερο, από το 3600 π.Χ.. Για την επίσκεψη απαιτείται κράτηση αρκετό καιρό πριν, καθώς η ζήτηση είναι υψηλή, και ημερησίως επιτρέπεται περιορισμένο πλήθος επισκεπτών. Πολλά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο, όπως το αγαλματίδιο της «κοιμώμενης κυρίας», φιλοξενούνται στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο.


Παρεμπιπτόντως, προτού απομακρυνθούμε από τη Valletta, εάν θέλετε να ξεχάσετε για λίγο πού βρίσκεσθε, επισκεφθείτε τη Sliema, ένα σχετικά νεόδμητο, τσιμεντένιο προάστιο της Valletta, με μεγάλα, απρόσωπα ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα.


Συνεχίζοντας την ίδια διαδρομή νοτιοανατολικά, στον επόμενο μεγάλο κόλπο του νησιού συναντάμε το Marsaxlokk. Αυτό το μικρό, γραφικό αλιευτικό χωριό τελεί ως τεκμήριο της Φοινικικής επιρροής στο νησί, τηρώντας την αρχαία παράδοση για την κατασκευή βαρκών. Οι αναρίθμητες πολύχρωμες βάρκες με τα φοινικικά μάτια αγκυροβολημένες στο λιμάνι έχουν κάνει το Marsaxlokk πασίγνωστο.


Στη μέση περίπου της νότιας ακτογραμμής του νησιού είχαν επιλέξει να εγκατασταθούν οι άνθρωποι που μετανάστευσαν στη Μάλτα από τη Σικελία. Και εκτός από την εκπληκτική ικανότητα ναοδομίας, πρέπει να τους αποδοθεί και το εξαιρετικό γούστο στις τοποθεσίες, γιατί οι νεολιθικοί ναοί Hagar Qim και Mnajdra έχουν υπέροχη θέα στη Μεσόγειο, και τη νησίδα Filfla. Τα μεγαλιθικά αυτά συμπλέγματα, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους (η διαδρομή είναι ανηφορική, ελαφρώς δύσκολη, στην επιστροφή). Από τα πιο αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά τους είναι η χρήση τεράστιων βράχων για την κατασκευή. Εικάζεται ότι τους κυλούσαν πάνω σε πέτρες, λαξευμένες σε σχήμα σφαίρας. Χρονολογούνται από το 3600 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια χιλιετία παλαιότερα από τις πυραμίδες του Χέοπα, και σχεδόν δύο χιλιετίες παλαιότερα από το Stonehenge και το πρώτο ανάκτορο της Κνωσσού.


Καθ' οδόν προς τον δεύτερο ναό.


Κατευθυνθείτε ένα χιλιόμετρο δυτικά για να φθάσετε στο Blue Grotto, ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της Μάλτας. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα σπηλαίων, και έναν πελώριο τοξωτό βράχο, που μπορείτε να θαυμάσετε από ψηλά.


Τα τελευταία σημεία ενδιαφέροντος στο νησί της Μάλτας είναι οι παρακείμενες μεταξύ τους πόλεις Mdina και Rabat, περίπου 10 χιλιόμετρα δυτικά της Valletta. Η Mdina είναι η πιο όμορφη πόλη της Μάλτας. Το εξωτερικό των τειχών είναι υποδειγματικά διαμορφωμένο, ενώ στο εσωτερικό ο χρόνος έχει σταματήσει από τον μεσαίωνα. Χάρη στις έντονες επιρροές της από την Αραβική και Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, θυμίζει τοποθεσία έργου του Φράνκο Τζεφιρέλλι. Προσφέρεται για ολοήμερη πεζή περιήγηση. Έξω από τη Mdina, η Rabat είναι πρωτίστως οικιστική περιοχή, που δεν διατηρεί την αύρα του παρελθόντος, ωστόσο έχει ορισμένα όμορφα σημεία, όπως επίσης και τις αξιομνημόνευτες κατακόμβες του Αγίου Παύλου.


Είσοδος στην Mdina.

Εσωτερικοί δρόμοι στην Mdina (και κάτω).

Για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού, πρέπει να πάτε στο βορειοδυτικό άκρο της νήσου της Μάλτας, για να πάρετε το φέρρυ για το Gozo. Στη διαδρομή προς το Gozo, από τη δεξια πλευρά του πλοίου φαίνεται το Comino, το τρίτο και μικρότερο νησί της Μάλτας, που είναι γνωστό για την ειδυλλιακή παραλία Blue Lagoon.


Πρώτη στάση στο Gozo η πρωτεύουσα Victoria, στην οποία απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο κάστρο. Το κάστρο της Victoria είναι για την ακρίβεια μια ολόκληρη οχυρωμένη πολιτεία, καθώς το νησί υπέφερε από πειρατικές επιδρομές τον 16ο και 17ο αιώνα. Η θέα του μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή, όμως το εσωτερικό του είναι γεμάτο μικρές εκθέσεις-μουσεία και καταστήματα με τοπικό φυσητό γυαλί. Ορόσημο της πόλης ο καθεδρικός της Κοιμήσεως, εντός των τειχών (κάτω).


Στο δυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται η φημισμένη για τους βραχώδεις σχηματισμούς της ακτή Dwejra. Εκεί στεκόταν μέχρι το 2017 ο πασίγνωστος τοξωτός βράχος ονόματι “Azure Window”, ο οποίος δυστυχώς κατέρρευσε ύστερα από καταιγίδα. Πλέον μπορείτε να θαυμάσετε τον αλλόκοτο Fungus Rock, και το σχεδόν εξωγήινο διαβρωμένο έδαφος.


Dwejra bay.

Διασχίζοντας ολόκληρο το νησί προς ανατολάς (μια απόσταση 10 μόλις χιλιομέτρων) φθάνετε στον αρχαιολογικό χώρο Ggantija. Πρόκειται για ακόμη ένα εκπληκτικό νεολιθικό μνημείο από ασβεστόλιθο, που συντηρήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, παρ’ όλο που είχε ανακαλυφθεί πολύ νωρίτερα, και φυσικά αναγνωρίζεται από την UNESCO. Αυτοί οι μεγαλιθικοί ναοί θεωρούνται οι παλαιότεροι της Μάλτας, με ηλικία άνω των 5500 ετών. Ορισμένοι βράχοι έχουν σκαλισμένα μονογράμματα παράτυπων επισκεπτών από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Μάλτας, οι υποδομές για τους επισκέπτες είναι παραδειγματικές και σύγχρονες.


Πολύ κοντά στην Ggantija είναι μια αξιόλογη παραλία του Gozo, η Ramla Beach (κάτω). Η Μάλτα είναι ζεστή χώρα, και προσφέρεται για κολύμπι ακόμη και την άνοιξη και μέσα στο φθινόπωρο. Αυτές, επί τη ευκαιρία, είναι οι ενδεικνυόμενες εποχές για τουρισμό στη χώρα, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες πηγαίνει πάρα πολύς κόσμος. Από την καστανή αμμουδιά της παραλίας φαίνεται καθαρά ένα σπήλαιο στην κορυφή ενός παρακείμενου βράχου. Στο σπήλαιο αυτό, σύμφωνα με τον μύθο, έμεινε δέσμιος ο Οδυσσέας επί επτά χρόνια. Εξ ου και το Gozo θεωρείται η μυθική Ωγυγία, το νησί της Καλυψούς.


Η παραπάνω είναι μια καλή ύστατη εικόνα από αυτό το ταξίδι. Σε αυτήν τη σειρά θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε μια αντίστροφη οδύσσεια: να ανακαλύψουμε και να εκτιμήσουμε τόπους μακριά από την πατρίδα μας. Εις το επανιδείν!

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png