• ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Ο αντιπρόεδρος Πενς συνδέει τον Σουλεϊμανί με την 11/9. Τα κρατικά στοιχεία δεν τον επαληθεύουν.

Σε μία σειρά αναρτήσεων στο Twitter την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, προκειμένου να στηρίξει τον Πρόεδρο για την απόφασή του να διατάξει την αεροπορική επίθεση που οδήγησε στο θάνατο του ιρανού αρχιστράτηγου Κασίμ Σουλεϊμανί, ισχυρίστηκε πως ο Σολεϊμανί είναι ένας κακός άνθρωπος ο οποίος απειλούσε τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας για δεκαετίες.Credit...Andrew Harnik/Associated Press


Σε ένα τουίτ του ο κ.Πενς ισχυρίστηκε πως ο στρατηγός Σουλεϊμανί βοήθησε 10 από τους άντρες που θα έκαναν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου να περάσουν από το Ιράν και να μπουν στο Αφγανιστάν. Αυτό ωστόσο δεν διασταυρώνεται με τις ιστορικές αναφορές για τον στρατηγό αλλά ούτε και με κρατικές αμερικανικές πληροφορίες για τους τρομοκράτες.


ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ


O κ.Πενς είπε στο Twitter ότι ο Σουλεϊμανί "βοήθησε την κρυφή μετακίνηση στο Αφγανιστάν 10 εκ των 12 τρομοκρατών της 11ης Σεπτέμβρη".


Αυτό ωστόσο δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο. Το πώς ο κ.Πενς κατέληξε σε αυτό το νούμερο και σε αυτή την πληροφορία είναι ασαφές. Από ό,τι είναι ευρέως γνωστό για τον στρατηγό Σουλεϊμανί και τους 10 αυτούς άντρες οι σταδιοδρομίες τους δεν συνδέονται.


Κατ'αρχάς, πολλοί αναλυτές έσπευσαν να διευκρινήσουν ότι στις επιθέσεις της 11/9 συμμετείχαν 19 και όχι 12 άτομα, όπως λανθασμένα αναφέρει ο κ.Πενς. Η κ.Κάιτι Γουόλτνμαν, εκπρόσωπος του κ.Πενς, διευκρίνησε πως τα 12 άτομα αναφέρονται σε ένα υποσύνολο των τρομοκρατών που είναι γνωστό ότι ταξίδεψαν από το Ιράν στο Αφγανιστάν.


Η κ.Γουόλντμαν είπε ότι η δήλωση του κ.Πενς βασιζόταν σε ένα εύρημα του Υπ.Οικονομικών το 2016 ότι το Ιράν επέτρεψε "σε διάφορους από τους τρομοκράτες της 11/9" να κινηθούν δια μέσω της χώρας. Το εύρημα ωστόσο δεν συνδέει τους εν λόγω τρομοκράτες με καμία δύναμη που είχε υπό την επίβλεψη του ο στρατηγός Σουλεϊμανί αλλά ούτε και διευκρινίζει σε πόσους μπορεί να επιτράπηκε η διέλευση από την χώρα.


Η υποψία ότι ο αρχηστράτηγος Σουλεϊμανί υποκίνησε τους τρομοκράτες φαίνεται επίσης αμφίβολη. Από το 2001, ο στρατηγός είχε τεθεί ήδη επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, η οποία συχνά συνεργάζεται με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις διεθνώς. Ωστόσο, σε κανένα σημείο της "Αναφοράς της Επιτροπής της 11/9" δεν αναφέρεται ο Σολεϊμανί.


Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να συνδέσουν την Ιρανική κυβέρνηση ούτε την Χεζμπολάχ (μία οργάνωση με την οποία ο στρατηγός συνεργαζόταν στενά) με τις επιθέσεις (ή την διευκόλυνση προς τρίτους διενέργειας αυτών):


Δεν έχουμε απολύτως κανένα στοιχείο ότι το Ιράν ή η Χεζμπολάχ είχαν γνώση του σχεδίου γι'αυτό που αργότερα θα γινόταν οι επιθέσεις της 11/9. Την στγμή που διέρχονταν από το Ιράν πιθανώς ούτε τα ίδια τα μέλη της Αλ Κάιντα δεν γνώριζαν ακριβώς τις λεπτομέρειες της μελλοντικής τους αποστολής.

Γιατί ο στρατηγός και αρχηγός μίας σκληροπυρηνικής Σιιτικής στρατιωτικής μονάδας να έχει στενές σχέσεις σε σημείο που να θέλει να βοηθήσει μέλη μίας σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης(με στενές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία) όπως η Αλ Κάιντα, είναι επίσης ασαφές.


Ο στρατηγός Σουλεϊμανί πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του προσπαθώντας να υπονομεύσει την Σαουδική Αραβία και είχε φτάσει στο σημείο να σχεδιάσει τη δολοφονία του Σαουδάραβα Πρέσβη στις Ην.Πολιτείες. Τέλος, έχει αναφερθεί πως είχε βοηθήσει στο παρελθόν τη σύλληψη μελών της Αλ Κάιντα για λογαριασμό των ΗΠΑ.


Αναδημοσίευση από: https://www.nytimes.com/2020/01/03/us/politics/pence-iran-factcheck.html

Μετάφραση : Μαρίνης Πλούταρχος


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png