• NEWSROOM

Μοιραίες οι "στραβές" ματιές στην γεωπολιτική

του Βασίλη Ηλία Χατζηαντωνίου


Photo: Jabin Botsford / The Washington Post

Όπως είναι ήδη γνωστό , η Τουρκία την Δευτέρα έκανε δοκιμή των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 , τους οποίους προμηθεύτηκε από την Ρωσία πριν από 5 μήνες. Αυτό έδωσε ένα μεγάλο ταρακούνημα στην ήδη γεωπολιτικά ταραγμένη  περιοχή , καθώς μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο με σκοπό να διευθετηθουν πολλές "γκρίζες ζώνες" στην Βόρεια Συρία , όπου οι Τούρκοι ξεκίνησαν μια "ειρηνευτική" αποστολή με σκοπό να αντιμετωπίσουν την κουρδική δύναμη που έλεγχε την περιοχή. Το ερώτημα είναι , τι μήνυμα θα έπρεπε να περάσουν οι ενέργειες αυτές στους ηγέτες των Μεγάλων δυνάμεων (κυρίως στις ΗΠΑ) , και στις γείτονες χώρες της;


 Αρχικά , είναι σημαντικό να επισημάνουμε ποια είναι η θέση της Τουρκίας στο διεθνές προσκήνιο. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το '53 , μάλιστα  η 2η πιο ισχυρή χώρα της συμμαχίας , και έχει βάλει υποψηφιότητα για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο , αυτά δεν την εμποδίζουν από το να έχει στενές σχέσεις με την Ρωσία , ούτε το γεγονός του ότι ρωσικό αεροσκάφος έχει καταρριφθεί από τουρκικά αεροπορικά συστήματα. Μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της διπλωματικής σχέσης είναι η αγοραπωλησία των S-400 , παρά τις ισχυρή αντίθεση των ΗΠΑ και των απειλών για "κυρώσεις" (τις οποίες ποτέ δεν εφάρμοσαν). Με κυρώσεις είχαν απειλήσει οι Αμερικάνοι και σε περίπτωση που ο Ερντογάν εκδηλωθεί βίαια κατά των Κούρδων της Βόρειας Συρίας , των κύριων συμμάχων του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή κατά του Ισλαμικού κράτους. Πάλι , η Τουρκία δεν συνάντησε καμιά συνέπεια , ακόμα κι αν την εκστρατεία της αυτή την εκμεταλλεύτηκαν πολλοί τζιχαντιστές για να αποδράσουν από την κουρδική επίβλεψη. 

 

Συνεπώς , γίνεται ξεκάθαρο πως ο Ερντογάν δρα αυθαίρετα , αγνοώντας το Διεθνές δίκαιο και την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Παρατηρείται επιπλέον , και μια αδιαφορία των ΗΠΑ , παρά τον ρόλο της ως ηγέτιδα χώρα του ΝΑΤΟ . Αυτό οδηγεί στην διεύρυνση της σφαίρας επιρροής της Τουρκίας στην γύρω περιοχή , καθιστώντας την μάλιστα και τοπική υπερδύναμη. Είναι εξάλλου γνωστό το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές αποστολές της Τουρκίας , είτε αυτές είναι στην Κύπρο , είτε στην Συρία , μόνο την ειρήνη δεν φέρνουν. Η Τουρκία στην Κύπρο απέδειξε πως είναι αδιάλλακτη στον επεκτατισμό της και από όλα όσα εξελίσσονται στην Βόρεια Συρία , παρατηρείται πως δεν θα τεθεί σύντομα ένα τέλος σε αυτόν.


 Επομένως , λογικός φαίνεται να είναι ο περιορισμός της τουρκικής δράσης , και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι ο οικονομικός πόλεμος. Αυτός θα αποσκοπησει στην αποδυνάμωση της κυβερνήσεως , και στην περαιτέρω αδυναμία του στρατού για την διεκπεραίωση άλλων επιχειρήσεων , καθώς και στην γνωστοποίηση της διεθνούς καταδίκης αυτής της πολιτικής του Ερντογάν. Επιπλέον , θα είναι και μια φιλειρηνική λύση , με την οποία δεν θα χυθεί ούτε μια ρινιδα αίματος.


 Συνοψίζοντας , το παιχνίδι της γεωπολιτικής είναι πολύ επικίνδυνο , και η ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων των κρατών είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ειρήνης. Ωστόσο , όταν οι επεκτατικές διαθέσεις ενός κράτους απειλούν αυτήν την ειρήνη , λογικό επόμενο είναι τα άλλα κράτη να αναγκαστούν να προβούν στην λήψη μέτρων για την διασφάλιση της ειρήνης. Δυστυχώς , οι τωρινοί ηγετες του ΝΑΤΟ , της συμμαχίας στην οποία βρίσκεται η Τουρκία και είναι ικανοί να της θέσουν περιοριστικά μέτρα , φαίνεται να μην έχουν τέτοιες ανησυχίες. Δεν είναι επίσης τυχαίο , οι μεγάλες δυνάμεις στα τελευταία χρόνια του μεσοπολέμου δεν σταμάτησαν τον Αδόλφο Χίτλερ όταν εκείνος κατέλαβε την Αυστρία και την Σουδητία της Τσεχοσλοβακίας , έχοντας και εκείνος , τις επεκτατικές ψευδαίσθησεις του.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png