• ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Θεατρικές Προτάσεις: "Το υπόγειο" & "Πλάι στο Νιαγάρα"

1|TO ΥΠΟΓΕΙΟ
Ένα σπίτι, δύο όροφοι και ένα υπόγειο, δύο άντρες και μια γυναίκα- ή μάλλον η απουσία μιας γυναίκας. Το έργο του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ι Ζουρνέτ που αιχμαλωτίζει την προσοχή του θεατή παίζεται στο θέατρο Olvio (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός, 118 55 // πλησίον μετρό Κεραμεικός) σε σκηνοθεσία και κοστούμια Β. Ζιλέλη και μετάφραση Μ. Χατζηεμμανουήλ. Ο πρωταγωνιστής, ένας άντρας βγαλμένος από την καθημερινότητα της μοντέρνας ζωής, η ενσάρκωση των μοτίβων και των ανησυχιών του σύγχρονου ανθρώπου, φτάνει σε ένα ξένο χωριό σε αναζήτηση της εξαφανισμένης γυναίκας του. Στα χέρια του έχει ελάχιστα μόνο στοιχεία τα οποία τον οδηγούν αναπόφευκτα σε ένα διώροφο σπίτι. Εκεί γνωρίζει έναν άλλον άντρα, τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και ντόπιο, και στο σημείο αυτό ξεκινάει μια μακρύς και αποκαλυπτικός διάλογος.


Το ενδιαφέρον με αυτό το έργο είναι ότι επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Στη θέση των πρωταγωνιστών αρμόζουν άλλοι ρόλοι και άλλα πρόσωπα, αρκεί να αφήσουμε την φαντασία μας αδέσμευτη. Τα όρια είναι πράγματι ρευστά. Πρόκειται για δύο πρόσωπα; Για ένα πρόσωπο με δυό όψεις; Πρόκειται για τον ίδιο μας τον εαυτό έναντι της αντανάκλασής του; Τι σύγχυση! Από αυτές τις πανέμορφες συγχύσεις του ποιοτικού θεάτρου.


Οι Χρ. Στυλιανού και Δ. Μαύρος εντυπωσιάζουν με τις αφοσιωμένες και αληθοφανείς ερμηνείες τους. Πετυχαίνουν να μεταδώσουν τον παλμό της αεικίνητης ανησυχίας που βιώνουν οι χαρακτήρες, και αυτό το θεωρώ σημαντική επιτυχία. Συγχρόνως, αποδίδουν τη ροή του έργου με φυσικότητα και προσιτότητα. Τα σκηνικά είναι λιτά αλλά εκκεντρικά, θυμίζοντας τη σκηνή ενός εγκλήματος. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο και αυτή στην εξέλιξη του έργου, όντας έντονη και δυναμική, συντελεί από κοινού με τις ξαφνικές αλλαγές του φωτισμού στη δημιουργία ενός κλίματος φόβου και ανασφάλειας.- Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 έως τις 12 Ιανουαρίου. Μειωμένο εισιτήριο: 9 ευρώ, κανονικό εισιτήριο 11 ευρώ | www.viva.gr.2|ΠΛΑΙ ΣΤΟΝ ΝΙΑΓΑΡΑ

“Κάποτε θαύμαζα όσους πίστευαν. Αργότερα πίστευα όσους θαύμαζαν. Τώρα, τώρα πιστεύω σε ό,τι με συμφέρει”.

Ο Στ. Κανελλίδης γράφει και σκηνοθετεί ένα αστυνομικό δράμα βασισμένο στο ψυχολογικό θρίλερ “Νιαγάρας” του Χένρι Χαθαγουέι (1953), οικοδομημένου πάνω στο πρόσωπο της Μέριλιν Μονρόε. Μια δημιουργική έμπνευση που φιλοδοξεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των λάτρεων του συγκεκριμένου είδους ταινιών. Το σκηνικό: το δωμάτιο ενός μοτέλ κοντά στους ειδυλλιακούς καταρράκτες του Νιαγάρα. Τα πρόσωπα: ένα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι, που περνά μερικές μέρες στο μοτέλ για αναψυχή. Πρόκειται για μια σύζευξη δύο δυναμικών και εκκεντρικών χαρακτήρων: ενός άντρα καχύποπτου και κτητικού και μιας γυναίκας αθεράπευτα ρομαντικής και αφελέστατα επιρρεπούς στην πονηριά, σε βαθμό κακουργήματος. Μίλια απόστασης χωρίζουν τον έναν από τον άλλο. Ποιος είναι αυτός ο μυστικός κρίκος που συνδέει αυτούς τους φαινομενικά ασυνάρτητους χαρακτήρες; Μα φυσικά, το έγκλημα. Ποιος θα πληρώσει αυτή τη φορά τη σχάση από την αντίδραση αυτών των εκρηκτικών χαρακτήρων; Ψέμα στο ψέμα, παιχνίδι εγκυβωτισμένο στο παιχνίδι, όπου το ένα πιόνι πιστά πέφτει μετά το άλλο, ώστε στο τέλος να μείνουν ο βασιλιάς και η βασίλισσα της σκακιέρας. Τι οδηγεί την ανθρώπινη ψυχή στην παράνοια του εγκλήματος;


Οι ερμηνείες των τριών ηθοποιών του έργου (Άν. Ίρις στο ρόλο της Ντέστινι, Στ. Κανελλίδης στο ρόλο του Λι, Σ. Πογιατζής στον ρόλο του ιδιοκτήτη του μοτέλ) είναι πραγματικά εξαιρετικές. Από την πρώτη στιγμή αποπνέουν το μυστηριώδες κλίμα του σκηνικού και πράγματι μας μεταφέρουν στη σκοτεινή πλευρά της δεκαετίας του ‘50 και νομίζω ότι αυτό εξασφαλίζει την πρώτη θετική εντύπωση και προδιαθέτει τον θεατή ευνοϊκά και για τη συνέχεια. Το ύφος της ερμηνείας -ειδικά των αντρών- είναι εντυπωσιακά εύστοχο, αποτυπώνοντας τις αντιλήψεις και τα πρότυπα της εποχής. Τα σκηνικά δε, συνιστούν και αυτά ένα ατού του έργου, πλούσια και προσεγμένα στη λεπτομέρεια.


-Η παράσταση παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι 11/1 στο θέατρο Altera Pars ( Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός). Εισιτήρια από 7 ευρώ | www.viva.gr.

Πηγή φωτογραφιών: athinorama.gr, cuemagazine.gr, alteraparstheater.gr

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png