• ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ

Η νέα Συρία και η δυναμική της ΕλλάδαςΠλήθος αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την υπογραφή του αμφιβόλου νομικής αξιοπιστίας μνημονίου κατανόησης με την Λιβύη τον περασμένο Νοέμβριο και τις μετέπειτα ανακοινώσεις της Τουρκίας για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Τρίπολη, έπειτα από το επίσημο αίτημα του διεθνώς αναγνωρισμένου Πρωθυπουργού της πρωτεύουσας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράζ.


Στο μεταξύ η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου με τις τελευταίες πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πλησιάζουν όλο ένα και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών, έχοντας ως αποτέλεσμα η Λιβύη να μετατραπεί σε νέα Συρία με ότι και αν συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για την χώρα μας αλλά και το διεθνές γίγνεσθαι.


Οι ενέργειες αυτές, όπως είναι φυσικό, αφορούν τον σκληρό πυρήνα του γεωπολιτικού παιχνιδιού ισχύος, ενώ Μόσχα και Ουάσινγκτον, υπό τον φόβο απώλειας αποκλειστικότητας και με δεδομένο το ενδιαφέρον τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στην πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος καθώς και τους κινδύνους ανάμειξης της Τουρκίας σε ενδεχόμενη εμφύλια σύρραξη. Εντούτοις, στην Άγκυρα με τα αυτιά τους «ερμητικά κλειστά» προχωρούν μεθοδικά στην προετοιμασία αποστολής στρατευμάτων και ως εκ τούτου στην στρατιωτική κλιμάκωση της περιοχής.


Εντός αυτού του κυκεώνα εξελίξεων η χώρα μας φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στις 2 Ιανουαρίου του νέου έτους στην Αθήνα από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Η συμφωνία αυτή, εκτός από οικονομικό πλήγμα, εφόσον θα προκρινόταν η μεταφορά του αερίου στο κοίτασμα του Λεβιάθαν μέσω Τουρκίας, αποτελεί και διπλωματικό «χαστούκι» προς την Άγκυρα, η διπλωματία της οποίας επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μερίδιο ισχύος και επιρροής που ανήκει σε κάθε εμπλεκόμενη χώρα δεν θα αποτελέσει εύκολη λεία εξαιτίας της επιθετικής στρατηγικής και μετωπικής σύγκρουσης που επιδιώκει η Τουρκική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ελπιδοφόρα είναι και η διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Κάιρο στις 4-5 Ιανουαρίου, η οποία θα συμβάλλει δυναμικά στην ενδυνάμωση του στρατηγικού αυτού άξονα .


Πηγές εικόνων: lykavitos.gr, thenation.com

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png