• ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ ΛΑΓΟΣ

"Ευτυχία": Τη ζωή μου την περπάτησα όπως ήθελα


Σκηνή από την ομώνυμη ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή που προβάλλεται στους κινηματογράφους

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η κορυφαία λαϊκή στιχουργός που έδωσε την ψυχή σε πολλές ρεμπέτικες επιτυχίες. Με την ανατρεπτική της προσωπικότητα αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις της ζωής της στα όρια της κοινωνικής αποδοχής. Ζούσε την ζωή της όπως αυτή ήθελε, ζούσε και έγραφε. Πίσω από τους στίχους βρίσκονται κάποιες από τις μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής, μοιράζοντας στον κόσμο πολλές συγκινήσεις.


Η Ευτυχία γεννιέται το 1893 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας σε μια ευκατάστατη οικογένεια και χάνει τον πατέρα της σε μικρή ηλικία. Παντρεύεται με προξενιό έναν πλούσιο, αρκετά μεγαλύτερό της άνδρα ονόματι Νικολαΐδης με τον οποίο αποκτά και δύο κόρες. Η εισβολή των τούρκικων στρατευμάτων οδηγεί στον διωγμό και τον ξεριζωμό από την μητέρα γη της Μικράς Ασίας, αφήνοντάς της πολλές μνήμες ώστε να γράψει: "Και να μην δουν τα μάτια σου όσα χωράει η καρδιά σου".


"Μ' ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό, ξεκινήσαμε κι οι δυο μας"

Εγκαθίστανται πλέον με τον άντρα της στην Αθήνα, όπου αναπτύσσει συναναστροφές με τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η γνωριμία της μάλιστα με τον ηθοποιό και παραγωγό θιάσων (μπουλουκιών) Αλεξίου, θα οδηγήσει στην απομάκρυνσή της από την συζυγική εστία για να ακολουθήσει τον έρωτά της και το πάθος της. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί στη ζωή της ο άντρας που την όρισε για πάντα, ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, αστυφύλακας στο επάγγελμα, πλην όμως με μεγάλες πνευματικές ανησυχίες στην ποίηση και την λογοτεχνία.


Στο πλάι αυτού του άντρα, που ήταν κατά μια δεκαετία σχεδόν μικρότερός της, άρχισε στην ηλικία πλέον των πενήντα να γράφει στιχάκια. Όπως η ίδια δηλώνει, αυτή δεν έγραφε στίχους για τραγούδια, παρά περισσότερο φιλολογούσε. Στο πλάι του δασκάλου Τσιτσάνη, όμως, έμαθε τον τρόπο να "διπλώνει" τον στίχο και να γίνεται ρεφρέν. Με αρχή τον Τσιτσάνη, αρχίζει, λοιπόν, να δίνει τους στίχους της στα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, όπως ο Χιώτης, ο Ζαμπέτας, ο Παπαϊωάννου, ο Καλδάρας κ.α. Χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζιδάκις αναφέρει πως τα στιχάκια της τα πετούσε κάτω από την πόρτα του.

Σιγά-σιγά ο ρωμαλέος στίχος της την κάνει να επιβληθεί στον ανδροκρατούμενο κόσμο του πενταγράμμου και να γίνει μια σπουδαία λαϊκή ποιήτρια.


Από τα τραγούδια της δεν θέλει να παίρνει ποσοστά και προτιμάει να τα πουλά για να τρέφει το μεγάλο της πάθος, την χαρτοπαιξία. Σκαρφίζεται, μάλιστα, ένα σωρό μηχανορραφίες προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτή τα βράδια που ξετρυπώνει με μια σκάλα από το σπίτι της για να βρεθεί σε σκοτεινά καταγώγια με άντρες φορτηγατζήδες και να εκτονώσει την αγάπη της για την πόκα. Παίζει όχι για να κερδίσει, αλλά για το παιχνίδι.


Η μοίρα, όμως, της επιφυλάσσει σκληρή ζωή. Χάνει την άντρα της και μερικά χρόνια αργότερα φεύγει από την ζωή και η κόρη της η Μαίρη. Μετά ειδικά από το τελευταίο αυτό γεγονός, η Ευτυχία βυθίζεται στις αδυναμίες της.

"Όλα είναι ένα ψέμα, μια ανάσα, μια πνοή, Σαν λουλούδι κάποιο χέρι θα μας κόψει μιαν αυγή"

Τι σημασία όμως μπορεί να έχει η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου για εμάς σήμερα, πέραν από την ανάμνηση του έργου της;

Η Παπαγιαννοπούλου είναι μια αιρετική προσωπικότητα που δεν δίνει λογαριασμό στις κοινωνικές επιταγές. Ζει έξω από τα στεγανά. Είναι αντισυμβατική όχι για να εκδικηθεί το σύστημα, αλλά γιατί πιστεύει αληθινά ότι πρέπει να τιμήσει το δώρο της ζωής. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν ακολουθήσει κανείς τις επιλογές του, ακόμα και αν αυτό πυροδοτεί αντιδράσεις από τον κοινωνικό περίγυρο. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι ένα υπαρκτό πρότυπο του ότι είμαστε αυτό που επιλέγουμε να είμαστε.


Πηγή εικόνων: athinorama.gr (πλάνα από την ταινία "Ευτυχία", 2019)

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png