• ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΜΠΟΥΦΗ

Επίσημη ρήξη Ερντογάν - Νταβούτογλου


Ο Αχμέτ Νταβούτογλου την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα του Τουρκικού Κράτους επισημοποίησε, όπως αναμενόταν, την ίδρυση του νέου του κόμματος.Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, Τούρκος πολιτικός , ακαδημαϊκός και πρώην διπλωμάτης , υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Προέδρου της Τουρκίας. Η συμμαχία τους όμως έληξε άδοξα τον Μαΐου του 2019 εξαιτίας ισχυρών διαφωνιών μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορούσε στην επιδίωξη του Ερντογάν να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να επιβάλει το προεδρικό καθεστώς. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανάγκασε τον Νταβούτογλου να αποσυρθεί και να εγκαταλείψει τη θέση του Πρωθυπουργού σκοπεύοντας να τον αντικαταστήσει με ένα πρόσωπο πιο υπάκουο και πειθήνιο, στα όρια της δουλικότητας, που θα υποστήριζε σθεναρά την επιλογή του Ερντογάν να ενισχύσει τον αυταρχισμό.Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ύστερα από τη διαγραφή του από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, στο οποίο, όπως ανακοίνωσε στην τελετή, έδωσε το όνομα Gelecek Partisi, ελληνιστί Κόμμα του Μέλλοντος. Η επιλογή του ονόματος μαρτυρεί αυτό που ανακοίνωσε και ο ίδιος ο Νταβούτογλου στην ομιλία του, ότι συστάθηκε για να επιφέρει αλλαγές και όχι για να επαναλάβει το παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, στη γιγαντιαία οθόνη πίσω του προβαλλόταν και το έμβλημα του Κόμματος του Μέλλοντος, ένα φύλλο πλατάνου σε πράσινο χρώμα, όπου ο πλάτανος συμβολίζει τις βαθιές και στέρεες ρίζες, ενώ το πράσινο χρώμα είναι το χρώμα του Ισλάμ.


Στην τελετή ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε τις βασικές αρχές του νεοσυσταθέντος κόμματος. Υποστήριξε ανοιχτά την αρχή του κράτους δικαίου δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης θεωρώντας την βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και έκανε μνεία σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα απαλλαγμένο από κάθε είδους κηδεμονία. Εξέφρασε παράλληλα την έντονη αντίθεση του ως προς την προσωπολατρεία που επικρατεί σήμερα στο όμορο κράτος, χωρίς βέβαια να αναφερθεί στο πρόσωπο του Ερντογάν. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν πλέον η θρησκεία και οι θρησκευτικές αξίες να κατέχουν προνομιακή θέση στην Τουρκία. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η θρησκευτική λατρεία δεν δύναται πλέον να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απονομή της δικαιοσύνης και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Το νέο κόμμα με αρχηγό τον Νταβούτογλου αποβλέπει πρωτίστως στην αποδυνάμωση του Προέδρου και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Στις επόμενες εκλογές του 2023, ο Ερντογάν σκοπεύει με κάθε μέσο να παρατείνει την θητεία του στην εξουσία, αν και τον τελευταίο καιρό τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Το κόμμα του ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας. Οι πολίτες της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης έδειξαν τη βαθιά απογοήτευση τους και υπονομεύτηκε με αυτόν τον τρόπο η εικόνα του αήττητου Ερντογάν,την οποία είχε καταφέρει να χτίσει τα τελευταία 17 χρόνια. Εάν προσθέσουμε και την αποτυχία του Προέδρου όσον αφορά στον οικονομικό τομέα με τον πληθωρισμό, την ύφεση και τα ιλιγγιώδη σκαμπανεβάσματα της τουρκικής λίρας να πλήττουν τον τουρκικό πληθυσμό, η θέση του καθίσταται ιδιαιτέρως επισφαλής. Το Κόμμα του Μέλλοντος φαίνεται ικανό να την απειλήσει ακόμα περισσότερο στερώντας από το AKP σημαντικό μερίδιο ψήφων στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η ημερομηνία ανακοίνωσης του νέου κόμματος, Παρασκευή και 13, θα αποδειχθεί άραγε κακότυχη για τον "Σουλτάνο";


Πηγή εικόνας:

https://www.internethaber.com/ahmet-davutoglu-yeni-partisini-acikladi-gelecek-partisinde-bakin-kimler-var-2069397h.htm

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-erntoyan-diayrafei-ton-proen-prothepoeryo-ntavoetoyloe-apo-to-komma_gr_5d6dee78e4b0cdfe057497ae

http://www.ulusal.com.tr/gundem/erdogan-akp-milletvekillerini-toplantiya-cagirdi-h182811.html


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png