• NEWSROOM

Η δήλωση του ΥΠΕΞ της Γερμανίας και το μέλλον της ΕΕ

Πριν λίγες μέρες ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας , Χάικο Μάας έκανε μια δήλωση με την οποία παρότρυνε την Ε.Ε να προβεί στην ένταξη της Αλβανίας και της Β.Μακεδονίας στην Ε.Ε με σκοπό την δημιουργία μιας πιο ''ασφαλούς και ειρηνικής'' περιοχής στα Βαλκάνια. Μετά από αυτήν την δήλωση αναχώρησε για Σκόπια όπου και συνάντησε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμτρόφ.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας: Χάικο Μαας

Φαινομενικά , είναι μια κίνηση η οποία αποσκοπεί στην επικερδή ένταξη δύο ακόμη χωρών , οι οποίες θα ενσωματωθούν στον "επίσημο" Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και θα γνωρίσουν την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο , υπάρχει και μία διαφορετική οπτική γωνία της κατάστασης η οποία οφείλει να έρθει στο προσκήνιο για χάρη της αντικειμενικότητας.


Αρχικά , είναι σημαντικό να αναλυθεί το μέλλον της Ε.Ε και πώς αυτό θα επηρεάσει τα κράτη-μέλη της. Δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Πρώτον , το σχίσμα μεταξύ των Βόρειων και Νότιων ευρωπαϊκών χωρών δεν θα κλείσει και αυτό σε συνδυασμό με το Brexit και τα υψηλά επίπεδα αποδοχής του ευρωσκεπτικισμού θα οδηγεί στην διάλυση της. Σενάριο δεύτερο , η Ε.Ε λύνει όσα εσωτερικά προβλήματα έχει , κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις ως προς την οικονομία και την πολιτεία και οδηγείται στην περαιτέρω ενοποίησή της.


Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο , οι λαοί της Ένωσης αγανακτούν από τον παρεμβατικό χαρακτήρα της , τα αυστηρά οικονομικά μέτρα και την γενικότερη έλλειψη αλληλεγγύης και δημοκρατικών στοιχείων. Εξάλλου , είναι φανερό πως οι χώρες της Ε.Ε παραχώρησαν ένα μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας για την ελεύθερη μετακίνηση και την ενιαία αγορά που τους πρόσφερε , καθώς και των έλεγχο πολλών λειτουργιών του κρατικού μηχανισμού κάθε χώρας , όπως το νομικό σύστημα και οι διπλωματικές σχέσεις , χωρίς να έχουν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις βάση την λαϊκή αποδοχή. Συνεπώς , με αυτή τη προοπτική , η ένταξη δύο , ή ακόμη και περισσότερων χωρών στην Ένωση θεωρείται ανούσια , καθώς ούτε τα κράτη δεν πρόκειται να συναντήσουν κάποια βελτίωση στο ΑΕΠ τους ή στον τρόπο ζωής των πολιτών τους , ούτε δεν θα λυθούν τα προβλήματα της Ε.Ε , τα οποία παραείναι βαθιά ριζωμένα.


Εάν όμως το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που θα συναντήσει η Ε.Ε. την επόμενη μέρα , το Brexit και το σχίσμα Βόρειων και Νοτίων θα αποτελούν ένα μακρινό παρελθόν και θα έχει καταφέρει να επιτεύξει την ενοποίηση την οποία τόσο ποθούν Γερμανοί και οι Βέλγοι. Βεβαίως στην εξίσωση πρέπει να τοποθετηθούν και άλλες μεταβλητές όπως το προσφυγικό , αλλά και ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας.


Ωστόσο ακόμα και η ίδια η επιβίωση της Ένωσης θα δείξει ότι το τωρινό σύστημα (το οποίο ήδη έχει πολλά ομοσπονδιακά στοιχεία) μπορεί να λειτουργήσει και θα οδηγήσει και άλλες χώρες (στα Βαλκάνια κυρίως) να πέσουν στην παγίδα του ΄΄οικονομικού παραδείσου΄΄ με συνέπεια να καταλήξουν επαρχίες της Ε.Ε.

 Συνοψίζοντας , η Ευρώπη έχει μπρος της γκρεμό και πίσω ρέμα και αδιαμφισβήτητα το μέλλον της φαντάζει ομιχλώδες. Παρ'όλα αυτά , αυτό σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισε τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας , της ηγέτιδας χώρας της Ε.Ε από το να προσκαλέσει ανοιχτά δύο ακόμα χώρες. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως η Ένωση δεν έχει παίξει ακόμη το τελευταίο της χαρτί. Η μόνη επιλογή που έχει μείνει στους πολίτες της Ευρώπης είναι να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


*γράφει ο Βασίλης Ηλίας Χατζηαντωνίου


Πηγή φωτογραφίας : cnn.gr2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png