• ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Ελληνίδα επανενώνεται με την εβραϊκή οικογένεια που έσωσε από τους Ναζί

"Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο ήταν γι'αυτή και την οικογένειά της να μας κρατήσουν μαζί τους"


Η Sarah Yanai, 86χρονη επιζών του Ολοκαυτώματος, κρατιέται γερά στο αναπηρικό της αμαξίδιο καθώς κλείνει τα μάτια και σηκώνεται να αγκαλιάσει τη γυναίκα που τη βοήθησε να σωθεί αυτή και τα περισσότερα μέλη της οικογένειας της από την θηριωδία των Ναζί περισσότερα από 75 χρόνια πριν.


"Πώς είσαι Μέλπω;" ρωτάει στα ελληνικά η κ.Yanai ενώ ακουμπάει το μάγουλο και τα μαλλιά της Μελπομένης Ντίνα. Η κ.Ντίνα με τις δύο αδερφές της έκρυψαν την οικογένεια στη Βέροια κατά την γερμανική κατοχή της χώρας. Οι δύο γυναίκες και ο αδερφός της κ.Yanai συναντήθηκαν στο Yad Vashem, το κέντρο μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ. Ο Stanlee J. Stahl, αντιπρόεδρος του Ισραηλινού Ιδρύματος για το Δίκαιο αναφέρει πως ίσως είναι η τελευταία συνάντηση του είδους της καθώς οι περισσότεροι επιζώντες και όσοι τους βοήθησαν είτε πλέον αδυνατούν να ταξιδέψουν είτε έχουν πεθάνει.


Η κ.Ντίνα συναντήθηκε με πάνω από 40 απογόνους της οικογένειας που έκρυψε σε ένα υπνοδωμάτιο στη Βέροια το 40'. "Όλοι είναι εδώ, περιμένουν να σε γνωρίσουν, να σου δείξουν την ευγνομωσύνη τους." της λέει η κ.Yanai. Το ένα μετά το άλλο τα μέλη της οικογένειας αγκάλιασαν την κ.Ντίνα στην αναπηρική καρέκλα της. "Μας έκρυψε στο σπίτι της, μας έσωσε, τώρα μπορεί να δει τα νέα μέλη της οικογένειάς μας που δεν θα υπήρχαν αν δεν ήταν αυτή"Το Μάρτιο του 43', οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη απελαύνονται μαζικά προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τότε ο αδερφός της ελληνίδας υπηρέτριας της οικογένειας Mordechai τους βοηθά να γλυτώσουν από τα χέρια του κατακτητή αλλά σύντομα ανακαλύπτουν πως και στη Βέροια είναι σε εξέλιξη ίδια επιχείρηση των Ναζί. Κρύβουν τα μέλη της οικογένειας για σχεδόν ένα χρόνο στη σοφίτα του σπιτιού τους αλλά όταν αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας λόγω των συνθηκών διαβίωσης χρειάζονται νέο κρυσφήγετο. Εδώ μπαίνει στην ιστορία η οικογένεια Γιαννοπούλου -οικογενειακό επίθετο της κ.Μελπομένης-. Πριν τον πόλεμο η Ευθυμία, η μεγαλύτερή της αδερφή, εκπαιδεύεται ως ράφτρα στο στούντιο των Mordechai και λόγω της οικονομικής τους κατάστασης δεν της παίρνουν δίδακτρα για την φοίτησή της, γι'αυτό ακριβώς η Ευθυμία θέλει διακαώς να τους ανταποδόσει την καλοσύνη


Και αυτό ακριβώς κάνει. Μαζί με τις αδερφές της, Βηθλεέμ και Μέλπω παρέχουν άσυλο και φαγητό στην οικογένεια. "Μας έδιναν το περισσότερο από το φαγητό τους καθώς ήμασταν αριθμητικά περισσότεροι." λέει ο κ.Mor τώρα 77 χρονών. Όσο η οικογένεια ζει με τις αδερφές Γιαννοπούλου, o Shmuel, ένας εκ των γιών της οικογένειας, αρρωσταίνει σοβαρά. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο από μία από τις αδερφές, αλλά πεθαίνει και η οικογένεια καταδίδεται στις αρχές. Με τη βοήθεια των τριών αδερφών φυγαδεύονται εκ νέου στο όρος Βέρμιο και η κ.Yanai θυμάται "Δεν φαντάζεστε πόσο δύσκολο και ριψοκίνδυνο ήταν για αυτές να μας κρατήσουν μαζί τους."


Οι δύο οικογένειες που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία έκρυψαν την εβραϊκή οικογένεια τιμήθηκαν από το Ίδρυμα Μνήμης του Ολοκαυτώματος αλλά και από το Κράτος του Ισραήλ-από τους 27.000 ανθρώπους που έχουν τιμηθεί οι 355 είναι από την Ελλάδα σύμφωνα με το Ίδρυμα-. "Η μητέρα μου και η αδερφές της ήταν νεαρά ορφανά κορίτσια και δεν είχαν επίγνωση του κινδύνου" λέει η Μαργαρίτα, κόρης της κ.Ντίνας, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, "Απλά βοήθησαν την οικογένεια Mordechai με κάθε μέσο που διέθεταν και τώρα η μητέρα μου έχει την συνείδησή της καθαρή".
Πηγή: https://www.independent.co.uk/news/world/europe/holocaust-sarah-yanai-germany-greece-nazis-rescue-survivor-melpomeni-dina-a9186976.html


Φωτογραφίες : AFP via Getty Images2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png