• ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δίκτυα 5G: Απειλή για την υγεία μας;

Τα δίκτυα 5G βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, προμηνύοντας μια νέα εποχή για τον κόσμο του διαδικτύου ήδη από την επόμενη δεκαετία. Ήδη έχει δοκιμαστεί πιλοτικά στους δήμους Καλαμάτας, Τρικάλων και Ζωγράφου Αττικής. Τι είναι όμως τα δίκτυα 5G που όλοι ακούμε και πολλοί φοβόμαστε, και κατά πόσο αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής μας;


Τα δίκτυα 5G αποτελούν την πιο πρόσφατη γενιά σύνδεσης κινητών τηλεφώνων στο διαδίκτυο. Προσφέρουν συνδέσεις ταχυτήτων τουλάχιστον 1GBps, την στιγμή που τα υπάρχοντα δίκτυα 4G φτάνουν το πολύ στα 0.2GBps. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ενώ με τα σημερινά δίκτυα μπορούμε να "κατεβάσουμε" μια ταινία μέσης διάρκειας σε χρόνο περίπου έξι λεπτών, το 5G θα μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε την ίδια ενέργεια σε μόλις τριάντα δευτερόλεπτα.


Πώς θα λειτουργεί η εντυπωσιακή και πολλά υποσχόμενη αυτή τεχνολογία; Είναι απλό: Για να επιτευχθούν τέτοιες ταχύτητες διάδοσης του σήματος, απαιτείται υψηλή ενέργεια, και άρα υψηλή συχνότητα. Όσο πιο υψίσυχνο, όμως, είναι ένα σήμα, τόσο πιο πολύ παρεμποδίζεται κατά την διάδοση του από τα διάφορα εμπόδια που παρεμβάλλονται. Τοίχοι και κτίρια, από τα οποία σφύζει κάθε κατοικημένη περιοχή, συνιστούν κατασκευές που δυσκολεύουν κατά κόρον τα δεδομένα να μεταφερθούν από τη μια κεραία στην άλλη. Η μόνη λύση, επομένως, για τους παρόχους επικοινωνίας, είναι ο πολλαπλασιασμός των κεραιών. Με περισσότερες κεραίες, το σήμα καταφέρνει να διαδοθεί, αφού πλέον στην πορεία του μεσολαβούν σημαντικά λιγότερα εμπόδια.


Πηγή: www.nytimes.com


Άραγε, υπάρχει τίμημα για την ανθρώπινη υγεία; Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει οριστική απάντηση σε αυτό το φλέγον ζήτημα. Το θέμα δεν έχει διερευνηθεί ακόμα πλήρως (το 5G δεν έχει εφαρμοστεί παρά σε ελάχιστες περιοχές, για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα), επομένως τα διαθέσιμα συμπεράσματα αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα και είναι συχνά ασύμβατα μεταξύ τους. Υπάρχουν ισχυρισμοί που υποστηρίζουν ότι η νέα γενιά δικτύων προκαλεί ηλεκτροϋπερευαισθησία εξαιτίας της διαπερατότητας του ανθρώπινου δέρματος σε υψηλές συχνότητες ακτινοβολίας, που με την σειρά της επιβαρύνει τους χρήστες με πονοκεφάλους, ναυτία και εξανθήματα. Μια ακόμα πιο διαδεδομένη θεωρία είναι πως τα νέα δίκτυα προκαλούν, με την πάροδο των ετών, αυτισμό, καρκίνο στον εγκέφαλο, όγκους μυοκαρδίου, στειρότητα και Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, αυτές οι υποθέσεις κινούνται στην σφαίρα της συνωμοσιολογίας, και, όπως επιβεβαιώνει και φετινό άρθρο των New York Times, "στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης". Σε αντίστοιχα συμπεράσματα με τους New York Times καταλήγει και ο Kenneth Foster, επίτιμος καθηγητής βιομηχανικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σε άρθρο του στο Scientific American, συμπληρώνοντας ότι, αν και επιβάλλεται περισσότερη ποιοτική έρευνα επί του θέματος, "εφόσον η πιο έντονη έκθεση ενός ατόμου σε ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων είναι όταν χρησιμοποιεί ένα κινητό τηλέφωνο, ένας χρήστης με ανησυχίες μπορεί απλώς να αποφεύγει να το χρησιμοποιεί".


Γράφημα του φυσικού Bill Curry από το 2000, στο οποίο δείχνει την ζημιά που προκλήθηκε στην φαιά ουσία του εγκεφάλου πειραματόζωων από έκθεση σε ραδιοκύματα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποδείξει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον άνθρωπο με την προστασία του ανθρώπινου δέρματος. (Πηγή: www.nytimes.com)


Οπωσδήποτε, τα 5G δίκτυα θα προσφέρουν επαναστατική άνεση σε σύγκριση με την σύγχρονη τεχνολογία. Αν όμως η αλλαγή αυτή είναι αποκλειστικά επωφελής, δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Αδιαμφισβήτητα, πάντως, κρίνεται απολύτως αναγκαίο να διεξαχθούν πιο εκτεταμένες έρευνες, ώστε η γνώση μας να μην βασίζεται σε τρομολαγνικές θεωρίες συνωμοσίας. Ο χρόνος, λοιπόν, θα δείξει.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png