• ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Γιατί φοιτητές του Harvard και του Yale διέκοψαν ποδοσφαιρικό αγώνα;

Η κινητοποίηση των φοιτητών ξεκίνησε το 2012 με κύριο αίτημα τα πανεμιστήμιά τους να σταματήσουν να επενδύουν στις εταιρίες ορυκτών καυσίμων τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική κρίση.


Photograph: Arnold Gold/AP

Φοιτητές και απόφοιτοι από το Harvard και το Yale διέκοψαν τον ετήσιο αγώνα ποδοσφαίρου των πανεπιστημίων τους, καταλαμβάνοντας στο ημίχρονο τον αγωνιστικό χόρο στο Νιού Χάβεν του Κονέκτικατ, απαιτώντας τα δύο κορυφαία πανεπιστήμια να απέχουν από τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Περισσότεροι από 200 φοιτητές σταμάτησαν το παιχνίδι που παρακολουθούσαν 45.000 άτομα για πάνω από μία ώρα φωνάζοντας συνθήματα όπως "Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να φύγουν!" και το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στα social media.


Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με αστυνομική παρέμβαση ενώ όσοι παρέμειναν στο γήπεδο ενημερώθηκαν πως θα συλληφθούν. Ο αριθμός των συλληφθέντων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός.


Από το 2012 που ξεκίνησε η κινητοποίηση των φοιτητών, τα πανεπιστήμια αρνούνται συστηματικά να απαγκιστρωθούν από τις συγκεκριμένες επενδύσεις καθώς ισχυρίζονται πως με το να παραμένουν μέτοχοι είναι ευκολότερο να ενθαρρύνουν τις εταιρίες να δράσουν με γνώμονα την περιβαλλοντικά ορθολογική συμπεριφορά.THE HARVARD CRIMSON/TIMOTHY R O'MEARA

Η Νόρα Χίφι, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Yale απαντά πως αυτός ο ισχυρισμός του πανεπιστημίου της είναι αφελής καθώς είναι παράλογο να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από τις συγκεκριμένες εταιρίες.


Πριν από μερικούς μήνες εκατοντάδες φοιτητές έφυγαν από τα μαθήματά τους για να συμμετάσχουν στις πορείες κατά της κλιματικής αλλαγής ενώ πέρυσι 50 άτομα, μαθητές, μέλη του προσωπικού και καθηγητές του Yale κατέλαβαν το γραφείο επενδύσεων του πανεπιστημίου ενώ εν συνεχεία συνελλήφθησαν.


Αμφότερα τα δύο Πανεπιστήμια έχουν επενδύσει τεράστιες δωρεές σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών καυσίμων. Η αξία του Harvard ανέρχεται στα 39 δισ. δολάρια ενώ αυτή του Yale στα 29. Η εκτίμηση πάντως των ακτιβιστών είναι ότι αν τα δύο αυτά ιδρύματα απομακρυνθούν από τις επενδύσεις στα ορ.καύσιμα, τότε θα τα μιμηθούν και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.


Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι φοιτητές αυτών των πανεπιστημίων που δρουν ενάντια στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Στο MIT ομάδα φοιτητών έχει αντιταχθεί στην απόφαση του πανεπιστημίου να δεχθεί δωρεά ύψους 3 εκατ. δολαρίων από την Shell και την ονομασία αμφιθεάτρου προς τιμήν της εταιρίας. Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται πως τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν στην αποίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τις εταιρείες υδρογονανθράκων

Πρόσφατη έρευνα του Guardian έδειξε ότι 20 εταιρίες ευθύνονται για το 1/3 της συνολικής παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 1965

Έγγραφα της Exxon δείχνουν πως εδώ και δεκαετίες η εταιρία γνώριζε ότι η δράση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων θα αλλάξει δραστικά το κλίμα της γης γι'αυτό και έκανε συστηματικά καμπάνιες για να πείσει τον κόσμο για το αντίθετο


O Σαλέμπ Σβαρτζ, προπτυχιακός φοιτητές στο Harvard, αναφέρει πως καμία ανακοίνωση-απόφαση των μετόχων δεν μπορεί να περιγράψει ικανοποιητικά τον αντίκτυπο της δράσης της Exxon στην κλιματική κρίση και στην πολιτική και προσθέτει πως απαραίτητη προυπόθεση για να έχουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον είναι αυτές οι εταιρίες να σταματήσουν άμεσα να δραστηριοποιούνται.THE HARVARD CRIMSON/ TIMOTHY R O'MEARA


Το ΜΙΤ έχει δεχθεί χρηματοδότηση από την Shell για να ανακαινίσει μεγάλη αίθουσα (στο Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences) η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον από πρωτοετής φοιτητές. "Η σπουδαιότητα του γεγονότος αυτού δεν είναι τα 3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ανούσιο για τα μεγέθη του ΜΙΤ και της Shell, αλλά δείχνει μία συστηματική προσπάθεια των εταιριών ορυκτών καυσίμων να εδραιωθούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και να την χρησιμοποιήσουν προς ικανοποίηση των δικών τους σκοπών.", τονίζει ο Τζέφρει Σουπράν, απόφοιτος του ΜΙΤ που ερευνά την ιστορία της υπερθέρμανσης του πλανήτη με την Ναόμι Ορέσκες στο Harvard.


Για κάποιους φοιτητές του MIT η συγκεκριμένη μετονομασία του αμφιθεάτρου είναι προσβλητική και δίνει λάθος μήνυμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

"Πολλά από αυτά που το ΜΙΤ είπε ότι θα κάνει, δεν τα έκανε ποτέ" λέει η Κάθριν Γουίλκα, φοιτήτρια στην περιβαλλοντική φυσική και χημεία, ενώ συμπληρώνει πως είναι αγανακτισμένη με την λογική του πανεπιστημίου πως η εμπλοκή του στις συγκεκριμένες επενδύσεις θα έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρίες να αλλάξουν ρότα δεδομένων και των εμπεριστατωμένων ερευνών που καταδεικνύουν τις αρνητικές συνέπεις τις αγκίστρωσης στα ορυκτά καύσιμα.


Πηγή: https://www.theguardian.com/us-news/2019/nov/23/harvard-yale-football-game-protest-fossil-fuels2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png